Hjem Begynder Hvad er et ND filter? Se eksempler på hvad du kan med...

Hvad er et ND filter? Se eksempler på hvad du kan med ND-filtre

ND-filter

Et ND-filter er et populært og særdeles brugbart filter, og for mange fotografer er det en fast del af fototaskens indhold.
Se her hvad et ND-filter er til, og se et par eksempler på, hvad man kan opnå med det.

ND-filter står Neutral Density, og har ét formål – at minimere lysindtaget ved eksponeringer og samtidig bevare farverne i motivet.
Du kan tænke på det som et par solbriller til kameraet. Måske synes du, at det lyder lidt kedeligt, men hæng lige på… Man kan opnå super lækre resultater, hvis man bruger det rigtigt og forstår teknikken!

I praksis kan du opnå to umiddelbare fordele ved brug af ND-filter.

Stor blænde og/eller lang lukkertid i lyse omgivelser

Stor blænde (lille blændetal) kan være attraktivt til bl.a. portrætter, men er samtidig svært (hvis ikke umuligt) at arbejde med udendørs, når solen er fremme. Det kræver enormt hurtige lukkertider, for at den store blændeåbning ikke skal lukke for meget lys ind.

Hvis man arbejder på blænde 1.8, 1.4 eller måske 1.2 er 1/8000s lukkertid ofte ikke hurtigt nok, til at eksponere billedet korrekt i solen. Det er her ND-filteret kommer ind i billedet (no pun intended).
Husk at det fungerer som solbriller, så når du skruer ND filter på objektivet, formørkes hele scenen med op til adskillige stop.

Lang lukkertid med ND-filter

Det måske mest populære formål med ND-filteret, er at give rum til lange eksponeringer. På den måde kan du skabe billeder, der har en dimension af tid. Det jeg mener er, at man kan trække skyerne lange og gøre vandet “blødt” og is-agtigt med de lange lukkertider. Se eksemplerne her.

Med ND filter kan man opnå lang eksponering
Lang lukkertid ved solnedgang, kan gøre vandet silkeblødt og trække skyerne lange.
langtidseksponering
Vandfaldet bliver ved langtidseksponering helt specielt, og man får en dimension af tid i billedet.

Variabelt eller fixed ND-filter – fordele og ulemper

Der findes grundlæggende 2 forskellige typer af ND-filtre. Det variable og det faste. Forskellen er, at det variable kan indstilles til at lukke en bestemt mængde lys igennem, hvor det faste er låst til f.eks. 6 stop. Det variable kan altså spænde over f.eks. 2-10 stop, hvilket giver mulighed for variation og fleksibilitet – Det har dog sin pris.

De variable ND-filtre yder sjældent så godt som de faste, og kan give nogle uhensigtsmæssige effekter på billedet. F.eks. kraftig vignette, streger på billedet eller farvetab. De kan være meget brugbare ved optagelse af video, hvor man ofte har brug for at korrigere efter lyset, for at opnå f.eks. 24 fps.

Fordelen ved et fast ND filter er, at kvaliteten kan være langt bedre sammenlignet med det variable. Hagen er selvfølgelig, at du skal medbringe flere filtre, hvis du har behov for at skifte styrke.

De faste er mest udbredte som firkantede filtre, der sættes i en filter holder på objektivet. Herved kan man kombinere f.eks. ND filter og polfilter, og desuden arbejde med en graduering af ND-filtret, så det f.eks er mørkere i toppen og lysere i bunden.

ND filter hjælper til at trække skyerne
Vandet er helt glat pga. ND filtret

Jeg håber du kunne bruge guiden, og lærte lidt om brugen af ND-filtre. Hvis du har spørgsmål eller ønsker at dele et billede taget med ND-filter, så skriv gerne en kommentar.

God fornøjelse.

Billeder udlånt af Pexels & Unsplash.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here