Hjem Begynder Hvad er blænde og hvad kan du med den?

Hvad er blænde og hvad kan du med den?

Da jeg i sin tid startede med at lege med mit nyindkøbte spejlreflekskamera, var det blænden, jeg havde sværest ved at forstå.

Her er en forklaring på, hvad “blænde” er for en størrelse, og hvorfor man overhovedet ændrer på den.

Blænden, helt lavteknisk

Blænden er en lille “ring”, der sidder i objektivet (linsen). Den åbner sig eller trækker sig sammen, alt efter den valgte blænde-størrelse.
Jo større blænde, jo større åbning bliver der i “ringen” og der kan dermed trænge mere lys igennem objektivet og ind i kameraet .

Blænden fungerer som pupillen i øjet

Hvis du har været inde i mørket i noget tid og går ud i solen, vil din pupil være relativt stor, og du vil derfor lukke alt for meget lys ind i øjet. Derfor får du ondt og kniber øjnene dem sammen.

Det samme gør sig gældende med nattesyn. Man kan intet se i starten, men når pupillen har udvidet sig, vil man kunne se i mørket.

Det er på samme måde med blænde. Hvis den er stor og meget åben, vil du nemmere kunne fotografere i mørket, men til gengæld vil billedet måske blive overbelyst i solen, hvis du kører med for stor blænde.

Stor blænde, lille f-tal. Lille blænde, stort f-tal

Noget der for nogle vil virke lidt forvirrende er, at jo større blændetal, jo mindre er blændeåbningen – og modsat.

Det tog noget tid for mig at lære, og umiddelbart giver det ikke så meget mening. Man finder svaret, når man dykker ned i teknikken.

Blænden er nemlig en brøk, der definerer forholdet mellem blændens diameter og objektivet brændvidde.

Et objektiv på 100mm f/4, vil have en blænde på 25mm, og tilsvarende vil en 200mm f/4 have en blændeåbning på 50mm.

Dybdeskarphed og blænde hænger sammen

En anden væsentlig egenskab ved blænden er, at man kan styre dybdeskarpheden i billedet.

Har du nogensinde set de der professionelle portrætter, hvor modellen står pivskarpt og baggrunden er helt sløret? Her er det blænden, der er på spil.

Jo større blænde du opererer med, jo mere baggrundssløring får du på dine billeder. Hvis du derimod har en lille blænde, vil det meste af billedet stå skarpt. Ses eksemplet her.

Eksempel på forskellige blændetal
På blænde f/1.4 står træet helt skarpt og baggrunden sløret. Ved 7.1 Står træet også skarpt, men baggrunden er også meget skarpere end f/1.4.

Hvis du gerne vil have en rigtig god baggrundssløring, kan du læse artiklen, “Hvordan tager jeg billeder med sløret baggrund“.

Se også videoen her, som ganske glimrende forklarer mere om blænden og hvordan den virker.

3 KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here