Hjem Begynder Hvad er lukkertid eller lukkerhastighed på et kamera

Hvad er lukkertid eller lukkerhastighed på et kamera

Indefor fotografering snakkes der tit om lukkertid, men hvad betyder det egentlig? Det kigger vi nærmere på her.

Hvad er lukkerhastighed/lukkertid

For at gå lige til sagen (det er så dejligt) så er lukkertiden det tidsinterval, som sensoren (eller filmen, hvis det er et gammeldags kamera) er eksponeret for lys.

Når du trykker på kameraets udløser, åbnes en lille mekanisme (lukkeren) i kameraet og sensoren blottes. Hvis vi har en lukkertid på 1 sekund, vil lukker-mekanismen altså være åben i 1 sekund før den igen lukker i.

Se videoen herunder, hvor man ser en ‘lukker’ i slow-motion. Læs mere under videoen.

Lang lukkertid eller kort lukkertid

Lukkertiden er altid angivet i sekunder eller brøkdele af et sekund. Mange moderne kameraer kan klare lukkerhastigheder helt op til 1/8000 sek. Det er tjept, og så bliver der altså ikke lukket meget lys igennem!

Jo længere lukkerhastighed/lukkertid, jo mere lys når der at komme ind på sensoren. Det vil sige, hvis belysningen er rigtig stærk (f.eks i sollys), så skal lukkertiden være kort (måske 1/1000 af et sekund). Billedet vil ellers blive for lyst/overeksponeret.

Hvis belysninger derimod er lav – f.eks inde i stuen om aftenen – så vil lukkeren skulle være åben meget længere for at få samme mængde lys ind (måske 1/20 af et sekund).

Lukkertider må ikke være for lang, hvis du håndholder kameraet.

Lad os f.eks antage at din lukkertid er 1 sekund (Det er enormt lang tid). På dette ene sekund, vil enhver lille rystelse på din hånd, blive optaget, og det giver rystede billeder.

Se eksemplet herunder, hvor jeg har fotograferet samme motiv med forskellige lukkerhastigheder.

Eksempel på lukkertid
Eksempel på forskellige lukkertider/hastigheder.

Bemærk hvordan billedet bliver skarpere jo hurtigere min lukkertid er.

På ovenstående billede har jeg opnået en hurtigere lukkertid ved at øge ISO værdien. Du kan læse mere om ISO her.

Generelt er tommelfingerreglen, at man kan skyde håndholdt med en lukkertid, der svarer til brændvidden på ens objektiv. F.eks kan du skyde håndholdte billeder med en lukkertid på 1/50 med 50mm objektiv og 1/200 på 200mm.

Kommer du under, vil billederne begynde at blive rystede og sløret.

Lukkerhastigheden må ikke være for lang, hvis du ønsker at fastfryse bevægelse.

Ligesom ovenstående, må lukkertiden heller være for lang, hvis du vil fange en bevægelse og fastfryse den.

Hvis du f.eks fotografere en bil i bevægelse, vil bilen have flyttet sig ganske meget fra lukkeren åbner til den lukker igen, hvis du bruger en lang lukkertid. En kort lukkertid, vil derimod fastfryse bilen. Se eksemplet herunder.

Lukkehastighed med ting i bevægelse
Her følger jeg bilerne med kameraet imens jeg trykker på udløseren. Det giver sløret baggrund på billede 1 pga. langsom lukker.

Bilerne kører lige stærkt, men på billedet til højre er lukkertiden så hurtig, at bilen ikke når at bevæge sig ret meget før lukker-mekanismen lukker i.

Det samme princip gør sig gældende, hvis du f.eks ønsker at fotografere legende børn. Her skal lukkertiden også være ganske høj, for at fastfryse de små spradebassers bevægelser.

Hvordan kompenserer jeg så for lavt lys?

Nu hvor det er nærmest umuligt at få skarpe billede med for lang lukkertid, så kan det være svært at få gode, skarpe billeder indendøre i lav belysning.

Her vil man ofte enten gå op i ISO, eller vælge en større blænde.

Disse to emner skriver vi også om her på bloggen, så hvis du ikke allerede har læst dem, så kan du finde ISO her og blænde her.

Lukkertid – ikke lukketid

Så lad os lige – Her på falderebet – få en generel fejl på plads!
Det er så udbredt en fejl, at selv Google foreslår en stavefejl, når man søger. “Mente du: lukketid”….

lukketid-fejl
Ikke så godt.

Da mekanismen i kameraet hedder “en lukker“, er den rette betegnelse ‘lukkertid‘. Altså med r. Det er kun brugsen der har lukketid. 😉

Sådan. Så fik vi også dét ud af verden. Hav en fantastisk dag!

Forrige artikelHvad er ISO på kameraet
Næste artikelHvordan tager man silhouette billeder
Jeg hedder Kasper Lau, og har nærmest fotograferet på livstid. Jeg har studeret på Medieskolerne i Viborg, og de seneste par år arbejdet professionelt med foto hos Lau Fotografi. Her arbejder jeg bl.a. med bryllupper, børn og erhverv, og jeg elsker det. Derudover har jeg flere småprojekter kørende, som jeg måske kan fortælle mere om på et senere tidspunkt. Hvis du vil vide mere, eller har spørgsmål, er du velkommen til at skrive en mail.

1 KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here