Hjem Begynder Hvad er et polfilter og hvad gør det ved billederne?

Hvad er et polfilter og hvad gør det ved billederne?

2
polfilter

Et polfiter (eller polarisationsfilter) er et af de begreber, du bare må kende som fotograf. Mulighederne for at opnå ganske gode resultater med filtrene er store, hvis bare du ved, hvordan og hvornår du skal bruge det. Her forklarer vi lidt mere om, hvad et polfilter kan gøre for dig.

Polfilter fjerner visse bølger af lys

Det lyder teknisk – og det er det faktisk også. Men bare rolig, vi går ikke ind i en lang teoretisk forklaring. Grundlæggende set, er den helt store fordel ved polfiltret, dets evne til at blokere det lys, der bliver reflekteret fra overflader som f.eks. vand og glas.

Du kender det måske fra polariserede solbriller, hvor visse lyskilder, bliver brudt i brilleglasset og derfor bliver usynlige. F.eks. kan det være svært eller umuligt at se elektroniske displays (telefoner, bilstereo-display osv.) med polariserede solbriller – men også himlen fremstår flottere og mere “dyb”.

Det skyldes, at polfilteret blokerer visse lysbølger, og det kan du som fotograf drage nytte af i flere forskellige sammenhænge.

Fordele ved et polfilter

Når du skruer polfilteret på, giver det dig et par forskellige fordele, som du kan bruge til at få bedre og mere interessante billeder.

1. Fjerner refleksioner

Først og fremmest fjerner polfiltret refleksioner fra f.eks. vand. Hvis du fotograferer en sø med filter monteret, vil størstedelen af refleksionerne fra himlen bliver blokeret af filteret. De giver et meget klart billede, hvor du i nogle tilfælde vil kunne se bunden af søen i stedet for skarpe highlights i krusningerne på vandet.

På samme måde kan du drage nytte af polfilter, når du fotograferer biler eller andre objekter, der er højreflekterende.

Vær dog opmærksom på, at ikke ALLE refleksioner fjernes. Det afhænger helt af, hvilken vinkel de reflekteres i og hvordan de rammer dit kamera. Man må prøve sig frem, og flytte sig lidt rundt.

2. Højere dynamic range

Nu ved du, at polfilteret absorberer visse bølger af lys. Det kan du få gavn af, til at få lidt mere dynamic range i dine billeder – Altså mindre udbrændte højlys, mens du bevarer detaljerne i skyggeområderne.

Filtreret fjerner nemlig også en lille del af alt det lys der er i himlen.

Dermed kan du altså indfange en smuk, farvemættet himmel samtidig med at jorden vil beholde sine detaljer.

3. Beskytter frontelementet

Den tredje og sidste fordel er, at filtreret lige som alle andre filtre beskytter frontelementet på dit objektiv, så du ikke får ridser af vildfarne grene, nysgerrige børn/dyr o.l.

Hvis det skulle gå galt, er polfiltreret trods alt lidt billigere end de fleste objektiver!

Droneskud med polariseringsfilter. Ingen reflekstioner i vandet og flot farvemæthed. (Foto: Unsplash)

Polfilteret er ikke et “hverdagsfilter”

Da jeg for mange mange år siden, for første gang stod med et polarisationsfilter i hånden, satte jeg det blot på kameraet og lod det sidde. Det sagde sælgeren at jeg bare kunne gøre, fordi der var KUN fordele ved det.

Men det er IKKE et hverdagsfilter. Udover at det ikke altid er hensigtsmæssigt at fjerne refleksioner, så virker filtreret også lidt som et ND-filter. Det stopper nemlig en del af lyset, og dermed mister man op til 2 stop i sin eksponering. Og 2 stop er altså ret afgørende i mørke omgivelser eksempelvis.

Skru derfor polfiltreret af, når du er færdig med det, og brug det kun når det er hensigtsmæssigt.

Cirkulær vs lineær polfilter

Der findes grundlæggende to typer filtre til polarisering. Cirkulære (CPL) og lineære polfiltre.

Selv om lineære polfiltre typisk er billigere og bedre, bruger vi i dag næsten udelukkende cirkulære polfiltre. Det skyldes at de lineære ikke virker optimalt med moderne kameraer. Når lyset polariseres lineært, får vi problemer med kameraets autofokus og lysmåler. Derfor bruges næsten udelukkende cirkulære polariseringsfiltre, med mindre man fotograferer med manuel fokus og/eller film. I så fald vil det være en fordel med de lineære.

Cirkulære polfiltre skal oftest drejes for at opnå den ønskede effekt. Prøv dig frem mens du har kameraet på LiveView, eller tag en række forskellige billeder mens du roterer filtreret. På den måde finder du den ønskede effekt.

2 KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here