Hjem Udstyr Guide: Bedste kamera til prisen 2022 – begyndere og amatører

Guide: Bedste kamera til prisen 2022 – begyndere og amatører

Vi giver vores bud på det bedste spejlreflekskamera, spejlløse kamera og kompaktkamera i 2022. Artiklen indeholder betalt indhold.

7
Bedste kamera

Er ambitionerne blevet for store til dit nuværende kamera, eller vil du bare gerne ordentlig igang med fotografering? Vi har fundet 3 af de kameraer hvor du får mest til prisen – Guiden henvender sig til begyndere eller hobbyfotografer der er vokset ud af deres nuværende kamera – og kan sågar også bruges til semi-professionelle.

Med udgangspunkt i de tre mest populære typer af kameraer, vælger vi vores favorit indenfor:

Da guiden primært henvender sig til private hobbyfotografer, arbejder vi med et budget mellem 5000 og 10.000 kroner, og man kommer super langt til de penge.
De fleste kameraer i dag kan tage super flotte billeder, og teknikken er blevet særdeles veludviklet. Selv de billige kameraer i dag kan matche eller overgå de dyreste for bare ganske få år siden. Se eksempelvis telefonens mini kamera, hvad det kan udrette i dag.

En del af det, der har ændret sig de seneste år, er den software, der er indbygget i kameraerne. Den bliver stadigt mere intuitiv, klogere og kan sågar hjælpe nybegyndere i gang, ved at tilbyde smarte indbyggede funktioner. Dette har vi også taget med i vores betragtning i denne anbefaling.

Objektiv udvælgelse af det bedste kamera

Vi er objektive i vores udvælgelse, og er ikke forudindtaget af ‘mærkereligion’ og lignende. Valgene er truffet på baggrund af specifikationer, funktioner, build og selvfølgelig brugervenlighed, nu hvor det skal i hænderne på begynder/amatør.

Guiden opdateres løbende med nye kameraer, hvis vi har fornyet syn på sagen.

Nok snak. Lad os komme i gang. Her er de 3 bedste kameraer i 2022.

Det bedste spejlreflekskamera til private hobbyfotografer- Canon 6D MK II

For DSLR-kategorien falder valget på kameraet Canon 6D mk II, som vi også har skrevet om i en tidligere artikel. Kameraet byder på mange gode features, som man vil have stor gavn af som begynder. Prisen er lav, kvaliteten god og det er let at betjene.

Læs også om vores spejlløse valg.

Du får FULL FRAME

Er du ikke bekendt med Full Frame kameraer, så er det kort fortalt kameraer med en fysisk større sensor (svarende til gammeldags 35mm film kamera). Det giver en række fordele – Herunder større detaljegrad i dine fotos, mindre ISO støj og flottere beggrundssløring, blot for at nævne nogle få. Mange, hvis ikke alle, professionelle fotografer bruger Full Frame kameraer, da det er det uovertrufne valg til “almindelig fotografering”.

Før i tiden fik man ikke full frame for under 30.000 – 40.000 kroner, men nu kan det erhverves til ca. 8000 kr i Canon 6D MK II. Det er næsten et røverkøb.

Stor sensor med 26,2 megapixels

Med sin 26,2 megapixel sensor, er der lagt i ovnen til detaljerede og skarpe fotos, hvor der er masser af data at lege med i efterbehandlingen. Store filer er f.eks en fordel, hvis man ikke fik billedet helt korrekt eksponeret i kameraet, eller hvis billedet skulle være en anelse uskarpt. I sådanne tilfælde er filernes størrelse med til, at man nemmere kan kompensere for eventuelle fejl i sit billedbehandlingsprogram. Det giver lidt at arbejde med.

Stærkt autofokussystem for nemmere fokusering

Kameraet har 45 fokuspunkter af krydstypen fordelt i søgeren. Det gør det nemt at fokusere og lave knivskarpe billeder, og autofokussystemet arbejder så hurtigt og effektivt, at det er blandt verdens hurtigste i den kategori.

Jo flere autofokuspunkter, jo nemmere er det at fokusere på lige netop det, man ønsker, uden at skulle bevæge sig ud lidt mere avancerede fokusteknikker som f.eks. focus and recompose.

God lysfølsomhed giver mulighed for foto hele dagen

Canon 6D MK II er udstyret med en ISO-lysfølsomhed på op til 40.000. Det betyder, at man kan tage billeder selv i lav belysning, uden at billederne bliver rystede. Og selv om det koster lidt på billedkvaliteten, så er det altså at foretrække frem for rystede billeder.

Jo højere ISO, man kører med, jo mere støj vil man få i billederne. Men Canon 6D MK II arbejder hæderligt ved selv høje ISO-tal, og man kan således skrue ret højt op, uden at det går synderligt ud over kvaliteten. Til pengene er det et fund.

Suveræn billedkvalitet til prisen

Prisen taget i betragtning er billedkvaliteten suveræn. Det er uovertruffet i denne kategori.
Kameraet har også et relativt højt dynamisk område (op til 10 stop), hvilket bl.a. betyder at man kan trække mange detaljer ud af de mørke området, og redde mange detaljer i højlysene i efterbehandlingen.

Canon Camera Connect og Bluetooth

Canon Camera Connect er Canons teknologi til at overføre billeder mellem kamera og smartphone/tablet. Det er nemt at bruge, og en stor fornøjelse at kunne overføre problemfrit til sin telefon – Det gør det nemmere end aldrig før, at dele sine billeder på f.eks Facebook eller Instagram.

Forbindelsen mellem kamera og smartphone er hurtigt og smertefrit gjort med indbygget Bluetooth.

Semiautomatiske programmer

Som på de fleste andre kameraer, har vi blændeprioritets- og lukkerprioritetsprogrammerne.
Det lyder måske lidt langhåret, men disse semiautomatiske programmer, er bl.a. en rigtig god hjælp, når du skal lære de basale indstillinger som blænde og ISO.

Derudover er der selvfølgelig også fuldautomatik.
Vi vil dog anbefale, at man tillære sig de basale indstillinger, da man vil opnå langt større fotoglæde og bedre billeder, ved at indstille kameraet selv.

Video i 1080p / Full HD

6D MK II tilbyder video i Full HD (eller 1080p som det også hedder), så hvis du er begynder eller eventyrlysten på video-området, tilbyder kameraet også suveræne filmoptagelser.

6D MK II er et super lækkert kamera til prisen.

Prisen starter ved ca. 8000 kroner for kamerahuset, og kan eventuelt erhverves med kit-objektiv.

Rækker budgettet til det, kan vi anbefale at supplere med Canon 50mm f/1.8 objektiv, der tillader en stor blænde og sløret baggrund. Perfekt til f.eks. portrætfotografering.

Det bedste spejlløse kamera til prisen – Canon EOS RP

Canon EOS RP er med sine lækre funktioner, kvalitet og brugervenlighed vores spejlløse valg. Her får du ikke bare et højtydende kamera, men også et lækkert objektiv med for under 5.000 kr.

Læs også om vores valg af spejlreflekskamera

Fuji har vundet stort indpas på det spejlløse marked – Og det er med god grund; Deres kameraer performer som en arbejdshest, billedkvaliteten er overordnet rigtig god, deres designs er stilfulde og klassiske, og deres features er super sjove og brugbare.

ISO på helt op til 102.400

Det er altså en god slat. ISO-lysfølsomheden bidrager til, at billeder i mørke kan skydes uden rystelser. Når man har op til ISO-51200, så er der altså ikke mange steder, hvor kameraet siger fra. Selv om det klare sig ret godt ved høj ISO, går det selvfølgelig ud over billedkvaliteten, men rigtig rart at have muligheden for at gå højt op.

Skærmen kan vippes for nemmere betjening

For lettere at kunne betjene kameraet i de svære vinkler, kan skærmen, der er et fint LCD-display, drejes på 3 akser.
Det giver en betydelig nemmere adgang til billeder, der ellers ville kræve akavede stillinger. Hvem har ikke prøvet at ligge med hovedet i græsset for det gode billede? 🙂

Elektronisk søger (EVF) er perfekt for begyndere

Spejlløse kameraer har det, der hedder “elektronisk søger”, hvilket kort fortalt betyder, at det du ser i kameraet når du fotografere, er det du får på billedet. En kæmpe fordel for begynderen.

På almindelige spejlreflekskameraer vil man kigge direkte igennem objektivet via et spejl og dermed se “virkeligheden” gennem søgeren.
Med elektronisk søger vil virkeligheden bliver gengivet elektronisk, hvilket betyder, at du kan se præcis hvad dine indstillinger gør ved billedet. Det er smart som begynder.

Prisen for kameraet inkl. et rigtig godt zoom-objektiv ligger på lige omkring 4.500 kroner. Objektivet er et fint all-round 15-45mm/f3.5-5.6

Det bedste kompaktkamera til rejsen og begynderen – Canon G7 X Mark III

Canon G7 X Mark III kan købes for ca. 5.000 kroner, og har en suveræn ydeevne og rigtig meget at byde på for et kompaktkamera. Der er ikke sparet på noget.

Vær opmærksom på, at der er en Mark II i handlen, som ikke yder det samme som dette kamera.

Super godt kamera til video

Powershot G7 X Mark III er udstyret med teknologi til at optage video i 4K. Det giver super sprøde og skarpe optagelser, hvor alle detaljer står frem. Hvis det ikke skulle være nok, har du med G7 X III også mulighed for at optage 120 fps i Full HD. 120 fps er altså meget i sådan et lille kamerahus. Det giver dig jævne optagelser, og hvis du skulle få lyst til, at lege med slow-motion eller cinematiske video-optagelser, er det pragtfuldt at have så mange Frames Per Second at arbejde med.

Kameraet er trods sin lille størrelse et helt uovertruffet valg, hvis der er planer om at optage video. Det fås ikke meget bedre til de penge. Perfekt til vloggere og Youtubere, men også som videokamera til familiebegivenheder og ferien.

Op til 30 skud i sekundet!

Den nye Digic 8-processor, gør det muligt at skyde serier af fotos på helt op til 30 stk. i sekundet – i RAW format. Det er væsentligt mere end selv de allerdyreste professionelle kameraer, og giver dig mulighed for at fange præcis det rette øjeblik. Bufferen er tilmed forholdsvis stor og dermed ikke en begrænsning ift. de mange skud per sekund.

Alle detaljerne gør forskellen

På den tekniske side ligger Canon G7 X III ikke på den lade side. ISO-håndteringen er flot til prisen, og kan klare omkring ISO-3200, før detaljerne for alvor begynder at lide.

Den lille blænde på f/1.8-2.8 gør det dog muligt at skabe tage billeder ved lav belysning, så ISO’en sjældent behøver komme højere op. Desuden giver den store blænde mulighed for portrætter med sløret baggrund.

Kameraet er udstyret med en stor og brugervenlig touchscreen, der kan vippes. Det gør det nemt at fotografere de udfordrende vinkler, og gør generelt set betjeningen lettere.

Kameraets zoom-område er ok (4.2x optisk zoom) sammenlignet med andre i samme prisklase, og er velegnet til all-round brug. Derudover er der mulighed for op til 17x vha. digital zoom, hvis man ønsker at fange motiver længere væk.

Fordele & ulemper ved spejlrefleks, spejlløse og kompakt systemkamera

Kamera til begynder

Selv om man er amatør eller begynder, kan man allerede være fastbesluttet på, om det skal være et spejlrefleks eller spejlløst kamera, de ønsker at starte med. Måske ved DU også hvad du går efter, og kender allerede fordele og ulemper? I så fald kan du springe afsnittet her over.

For andre kan det være en jungle, og meget svært at navigere i de forskellige tilbud, der ofte er baseret på personlige præferencer og overbevisning. Men hvad er rigtigt for DIG?

Helt objektivt set er der en række fordele og ulemper ved hver af de 3 kameratyper. Hvis du er usikker på, om du skal købe det ene eller det andet, vil vi her kort forklare de afgørende forskelle, så du nemmere kan træffe dit valg.

De spejlløse kameraer er generelt ved at indhente DSLR på flere af de tekniske områder. ISO-håndtering, billedkvalitet, autofokussystem (AF) er f.eks. allesammen parametre, som umiddelbart er meget ens på de 2 typer kameraer.

Spejlreflekskamera fordele

  • Objektiv udvalg og udstyr. DSLR tilbyder flere objektiver i alle prisklasser. Det er en klar fordel, hvis du som begynder ikke er interesseret i, at betale flere tusinde kroner for nye objektiver.
  • Batterilevetid. Pga størrelse har spejlreflekskameraet også større batteri, hvilket giver mulighed for at tage billeder hele dagen uden at løbe tør. Praktisk talt.
  • Holdbarhed og kvalitet. DSLR-kameraer er generelt bygget som små tanks, og holder til flere bump og slag pga. sine stærke materialer.

Spejlreflekskamera ulempler

  • Størrelse og vægt. DSLR er større og tungere, og kan være udfordrende at bære rundt på eller have med på rejsen.
  • Mekanisk lukker og avanceret spejlkonstruktion. Spejlreflekskameraet fundamentale opbygning, og de mekaniske, bevægelige dele giver anledning til støj og larm. Ultimativt betyder mekanikken også, at lukkermekanismen vil dø efter et vist antal (mange) eksponeringer.

Fordele ved spejlløse kameraer

  • Vægt – meget lettere konstruktion, og dermed nemmere at have i tasken og tage med på eventuelle rejser.
  • Videooptagelserne – AF (autofokus) er hurtigere, mere præcis og det er nemmere at fokusere tæt ved kanterne under video-optagelser.
  • EVF – Se dit billede inden, du tager det gennem den elektroniske søger.

Ulemper ved spejlløse kameraer

  • Batterilevetid – EVF og de øvrige elektronisk features kombineret med småt batteri gør, at batterilevetiden er relativt kort.
  • Objektiv-udvalg – Selv om der produceres flere og flere objektiver til mirrorless systemet, så er det stadig ikke i nærheden af at være så velassorteret som til DSLR.
  • EVF (Elektronisk søger) har sine begrænsninger – hvor der også er store fordele, er der også stadig begrænsninger. Herunder udfordringer i mørke, forsinkelser (Det du ser, er en elektronisk genereret udgave af virkeligheden, og dermed en anelse forsinket).

Fordele ved komptaktkameraer

  • Vægt & størrelse – den åbenlyse fordel ved kompaktkameraer er naturligvis størrelsen. Den er væsentlig lettere at have med på farten end de øvrige.

Ulemper ved komptaktkameraer

  • Ingen udskiftelig optik. Et stort minus ved komptaktkameraerne er, at de typisk ikke kommer med mulighed for at udskifte objektiver. Man skal altså leve med det, der sidder på.
  • Mindre sensor – I sagens natur er sensoren mindre, fordi den skal passe i et lille kamerahus. Det går ud over billedkvaliteten.

Forskelle på professionelle og begynderkameraer

Udover prisen, er der naturligvis også store tekniske forskelle på kameraer til begyndere og dem der bruges af professionelle. Det er klart.
Men selv om de dyre kameraer kan meget mere end begynderkameraerne, så vil man som begynder/amatør sjældent få meget mere ud af de bedste kameraer på markedet. Måske tvært i mod.

Ofte har de så mange funktioner og indstillingsmuligheder, at det vil være håbløst, at give sig i kast med det hele som begynder. Derfor er det typisk en meget god idé at starte simpelt, og tage én ting ad gangen.

De kameraer vi anbefaler her, er alle perfekt egnet til begyndere og hobbyfotografer. Der er skåret ned på de allermest tekniske features og der er fokus på brugervenlighed og funktioner, der kan hjælpe dig med at blive en bedre fotograf.

Husk: Al begyndelse er svær – også med foto

Det er svært at begynde med fotografering. Der skal investeres mange timer i det, før man rigtig kan mærke fremgang i sit foto. Oven i købet kan det være dyrt, hvis man gerne vil udforske nye områder af fotografiet, som ens udstyr sætter en stopper for.

Du vil få rigtig meget ud af at alliere dig med én der har styr på de basale ting, og måske kan lære lidt fra sig. Når man går rundt med en hobby alene, er det svært og langsommeligt at tilegne sig ny viden, og man vil ofte nå perioder, hvor det føles som status quo. Men kæmp videre, skyd en masse billeder og snak med ligesindede. Du bliver bedre for hvert eneste billede, du tager.


Hvis du vil have et lille skub i den rigtige retning, har vi en hel sektion med begynder guides til fotografer, som du kan drage nytte af.

Vær opmærksom på parallelimport / grey import

Flere og flere virksomheder med adresse i udlandet begynder at indtage det danske marked. Mange af disse forhandlere sælger parallelimporteret kameraudstyr, hvilket betyder, at de er distribueret uden om det forhandletnetværket, som producenten af udstyret har godkendt.

Det betyder at du f.eks. mister den garanti, som ofte udstedes på kameraer og kameraudstyr. Samtidig risikerer du, at det er svært (hvis ikke umuligt) at få serviceret dit produkt, hvis noget går galt.

Varerne er ofte meget billigere end normalt, og man kan derfor hurtigt falde i fælden, hvis man ikke er så bevandret på området.
Har du ikke noget i mod den risiko, der kan være forbundet med køb af parallelimporterede varer, skal du selvfølgelig vælge dem og spare pengene. Men vær opmærksom, og tjek eventuelt forretningen på Trustpilot og søg efter dem på Google.

God fornøjelse med dit nye kamera

Uanset om du tager mod vores råd om det bedste begynder-kamera eller findet et andet, så håber vi, at du får glæde af dit køb.

Hvis du beslutter dig for et andet kamera, er det en rigtig god idé at søge efter anmeldelser af det pågældende produkt, inden du køber.

God fornøjelse! Del gerne dine egne erfaringer i kommentarene herunder.

7 KOMMENTARER

  1. Dejlig artikel. Jeg står og skal købe et nyt kamera men har ikke lige 4000-5000 til det. Kan i anbefale et i en billigere kategori?

    Hilsen Annelene

    • Hej Annelene, godt at høre. 🙂
      Hvis det skal være spejlrefleks, tænker jeg at Canon 4000D er et rigtigt godt bud i øjeblikket.
      Det er noget af det nyeste Canon har smidt på markedet, og er på papiret ganske fornuftigt til pengene (Koster omkring 2500 inkl. kit objektiv, 18-55mm).

      Det kan du kaste et blik på 🙂

  2. Hej.
    Er nybegynder i foto. har normalt brugt min mobil.
    Hvad kan du anbefale af kamera hvis det helst skal være under 5000kr. Jeg tager mest billeder af natur eller dyr.

  3. Hejsa. Super informativ artikel.
    Jeg er trailløber, gravelbiker og vandrer, altså elsker jeg at bevæge mig rundt i naturen. Jeg elsker også at tage billeder mår jeg er derude og indtil nu, har jeg bare brugt min iPhone. Jeg går meget op i at fotografere i naturen og vil gerne købe et rigtig godt kamera. Prisen er ikke vigtig, men jeg er ikke specielt teknisk, så det skal være overskueligt at lære at betjene. Jeg vil gerne kunne se det billede jeg tager uden kun at skulle kigge ind i kameraet.
    Hvad kan du anbefale mig at købe? Og evt. hvis du kan anbefale mig et fotokursus.
    Vh Rikke

  4. Hej jeg overvejer et nyt kamera men ved hvad jeg vælge det vil nok mest blev brugt til at foto af flymaskiner det skal være et som er godt til en begynder.
    Vh Jesper

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here