Hjem Anmeldelser 5 gode gratis programmer til billedredigering – Alternativer til Photoshop

5 gode gratis programmer til billedredigering – Alternativer til Photoshop

5
Billedbehandling

Photoshop har været synonymt med billedbehandling i flere år, og er klart den største spiller på markedet. Det er dog ikke helt gratis.

Heldigvis findes der billedbehandlingsprogrammer, der både ligner og har mange af de samme features som Photoshop – Og så er de helt gratis.

Her får du en hurtig gennemgang af nogle stykker, så du kan redigere dine billeder og få et godt resultat, uden at skulle betale en krone.

GIMP (PC & Mac) – Effektivt og rig på plugins

GIMP er måske den største og mest udbredte af de gratis billedbehandlingsprogrammer. På det fleste områder har man samme muligheder som i Photoshop.

Hvis man møder begrænsninger i programmet, er der med stor sandsynlighed et plugin til det, man søger. GIMP er nemlig open source, og har et stort community, der bidrager aktivt med indhold og features.

Blandt andet findes der flere rigtig gode plugins til RAW-redigering, hvilket GIMP som udgangspunkt ikke understøtter alene.

GIMP er også oversat til dansk, hvilket kan være en stor hjælp.

Download GIMP her

Photoscape X – hurtigt billedbehandlingsprogram med nemme filtre (Mac og PC)

Photoscape X er super brugbart redigeringsprogram med masser af muligheder for hurtig redigering og manipulation. Nem fjernelse af bumser, fake HDR, masser af filtre osv.

Derudover er der selvfølgelig de gængse værktøjer som brushes, farvejustering osv. Desværre med ringe mulighed for layermask-muligheder.

Photoscape X har RAW-understøttelse, så man bl.a. kan konvertere sine råfiler til JPG.

Paint.NET – Photoshop-klonen (Kun PC)

Paint.NET fungerer på mange måder som Photoshop, og dets interface er bygget op på samme måde. Alsidig værktøjslinje til venstre, og lag, justeringer til højre. Hvis man har lidt kendskab til Photoshop, vil det være nærliggende at prøve Paint.net, da overgangen vil være relativt let.

Der er adskillige plugins til Paint.Net – herunder en RAW editor.
Programmet er også oversat til dansk.

Du får fat i Paint.net her.

Pixlr – Direkte i browseren uden installation

Pixlr er ligesom Fotor browserbaseret, men har modsat rigtig mange, gode værktøjer og ligner Photoshop med layers og værktøjslinjer, der ligner til forveksling.

Pixlr er meget anbefalelsesværdigt. Hvis man ikke kender til brugerfladen fra andre kendte billedredigeringsprogrammer, skal man nok sidde med det over en kop kaffe, og prøve tingene af.

Prøv Pixlr her.

Fotor – Simpel redigering uden download

Fotor er browserbaseret, og skal ikke installeres på din computer for at fungere. Det kan bruges direkte i en browser.

Fotor indeholder en masse basale og overordnede værktøjer, og er begrænset ift. mere detaljeret redigering.
Fotor hjælper dig med bl.a. beskæring, farvetemperatur, skarphed, belysning og du kan sætte tekst o.l. oven på billedet.

Programmet har begrænsede funktioner, men er perfekt hvis du ikke ønsker den helt store detaljerede billedredigering, og bare vil have et hurtigt resultat.

Du prøver Fotor her.

Redaktionen anbefaler Adobe Photoshop Elements

Photoshop Elements

Selv om man kan få meget ud af gratis billedbehandlingsprogrammer, så er Adobe Photoshop Elements (Annonce) uovertruffet til ubesværet billedredigering til både PC og Mac.

Intet abonnement. Du betaler én gang, og så er programmet dit.

Elements er en billig, easy-to-use og brugervenlig version af det almindelige Photoshop. Der er automatiserede værktøjer til mange af ting, som ellers ville være udfordrende.

Brugerfladen er delt op i forskellige “sværhedsgrader”, så man kan vælge hvor meget programmet skal hjælpe. Det giver en god mulighed for, at udvikle sig i sit eget tempo, og hjælper til at man får en mere glidende overgang til lidt mere avanceret redigering.

Med den indbyggede Adobe Sensei teknologi (Kunstig intelligens) får man stærke, automatiserede værktøjer, der gør opgaver som f.eks. isolering af portrætter, farvekorrektion og beskæring super nemt.

Der er derudover indbyggede guides, der hurtigt og effektivt hjælper dig videre med mange af de udfordringer, man ellers kan møde.

Elements ligner på mange punkter Photoshop, og har mange af de samme værktøjer. De er blot indrettet mere simpelt, og med fokus på brugervenlighed fremfor tung, teknisk billedredigering og manipulations-opgaver.

5 KOMMENTARER

  1. Er denne redigerings program til mac på Dansk???

    Kan man skrive tekst på et billedet?

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here