Hjem Fotografering Ophavsret – Må du lave kopier til privat brug?

Ophavsret – Må du lave kopier til privat brug?

0
Copyright

Måske kan du være i tvivl om du (eller en kunde) er i sin fulde ret til, at affotografere eller scanne et fotoprint – eller benytte et digitalt foto til skrivebordbaggrund. Det korte svar er, at eksemplarer fremstillet til privat brug er helt lovligt og undtaget i ophavsretsloven.

Ophavsretsloven (eller lov om ophavsret) har til formål at beskytte kunstnere og deres immaterielle rettigheder. Og i takt med at ophavsretskrænkelser er blevet mere udbredt end nogensinde før, er det rart, at være beskyttet, så man har retten på sin side, når man udsættes for kopiering eller lignende.

Læsere af magasinet her, er nok ikke i tvivl om, at deres billeder ér automatisk beskyttet af copyright (ophavsret), og at billederne ikke må bruges af andre.

Undtagelse i ophavsretsloven

Men der er en undtagelse i lovens paragraf 12, som mange ikke er opmærksomme på, og den giver i relativt vid udstrækning forbrugeren ret til at fremstille eksemplarer til sig selv af et værk.

§ 12 AF ET OFFENTLIGGJORT VÆRK MÅ ENHVER FREMSTILLE ELLER LADE FREMSTILLE ENKELTE EKSEMPLARER TIL SIN PRIVATE BRUG, SÅFREMT DET IKKE SKER I ERHVERVSØJEMED. SÅDANNE EKSEMPLARER MÅ IKKE UDNYTTES PÅ ANDEN MÅDE.

Eksemplarfremstilling til privat brug er altså helt lovligt. Alle kan således affotografere eller scanne et fotografi og derpå lave enkelte kopier til eget private brug.

Vær opmærksom på, at der kan være undtagelser og i visse tilfælde krav om, at fremstillingen sker uden medhjælp eller med offentligt tilgængeligt udstyr.

Læs lov om ophavsret § 12 her.

Har du været ude for, at dine billeder eller værker har været kopieret og anvendt privat? Del gerne dine holdninger og erfaringer i kommentarene.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here