Hjem Tutorials Hvordan tager man billeder med sløret baggrund

Hvordan tager man billeder med sløret baggrund

Hvordan får man en attraktiv baggrundsløring på sine billeder? Vi ser nærmere på slørede baggrunde her...

Skarpt motiv med baggrundsløring

Sløret baggrund og skarpt motiv er en super eftertragtet effekt på bl.a. portrætter, fordi det fremhæver personen. Men hvordan opnår man den smukke “Bokeh”, som effekten også hedder. Find ud af det i denne artikel.

Denne artikel vil primært henvende sig til folk med spejlreflekskamera, men der er også et par tips, som kan bruges til kompakt-kameraer.

Lad os starte en kort og simpel lektion om blænde. Blænden er en lille mekanisme i dit objektiv (eller linse om du vil), som styrer hvor meget lys, der skal lukkes ind i kameraet, når du tager et billede. Blænden kan lukke næsten helt i, så der kun kommer lidt lys ind eller blænden kan være helt åben, og dermed lukke meget lys ind.

Udover at styre lysindtaget, skaber blænden også dybdeskarphed på dine billeder. Hvis blændeåbningen er lille, får du stor skarphed i hele billedet, mens du med større blændeåbning, slører det, der er ude af fokus. Derfor skal du indstille dit kamera til at bruge den størst mulige blændeåbning, når du vil have sløret baggrund.

På dit kamera er blænden angivet med et F (f.eks f/3.5 eller f/5.6, som er meget almindeligt for et standard-objektiv). Jo lavere tal, jo større blændeåbning.

Blændetal uden f
Blændetal set på øverste display
blændetal på display
Blændtal angivet med et F

Du kan nemt kontrollere blænden, hvis du indstiller dit kamera til Av-mode. Det betyder, at du selv bestemmer blænden, og kameraet automatisk indstiller resten (såsom lukkertid og ISO) for dig. Nemt.

Av mode

Når blændetallet er sat til det mindst mulige, zoomer du dit objektiv helt ind og går så tæt på dit motiv, at du kun lige får det med i billedet, som du vil have. Tag så billedet.

Hvis du ikke får det ønskede resultat, kan det skyldes, at dit motiv står for tæt på baggrunden f.eks en mur. Prøv i stedet at placer dit motiv, hvor der er meget plads bagved. Hvis det er en person, du tager billeder af, kan I f.eks rykke ud i haven, så modellen kan have mange meter fri bag sig. Det skulle gerne give et bedre resultat.

Den korte version

Hvis du ikke gider læse ovenstående, er her den korte version – Hvordan du får sløret baggrund / Bokeh på dine billeder.

1. Indstil dit blændetal så lavt som muligt.
2. Place motivet/modellen et sted, hvor der er meget plads bagved.
3. Stil dig tæt på dit motiv.
4. Zoom eventuelt for at få den ønskede effekt.
5. Tag billedet.

Tip til udstyr – 50mm f/1.8

Får du ikke helt den effekt, du gerne vil have, eller ønsker du mere sløring i baggrunden, kan det være, at din maksimal blænde ikke er stor nok.
f/5.6 er ikke altid nok til at lave en lækker baggrundssløring. Derfor må man længere ned i blændetal.

Her kan vi varmt anbefale den billige 50mm f/1.8, som fås til både Canon og Nikon for under 1000 kroner. Det er et rigtig lækkert objektiv, selvom det er uden zoom, og vi vil næsten garanterer, at du vil elske det.
Blænden på 1.8 giver bare nogle resultater, som du aldrig vil kunne gengive på et standard kit-objektiv. Se eksemplet her, som er taget med f/1.8.

Foto med sløret baggrund
Foto taget med 50mm f/1.8 til Canon. Bokeh!

3 KOMMENTARER

  1. Fin gennemgang af begreberne. Hvis man zoomer eller bruger en stor brændvidde kan man også opnå effekten.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here