Hjem Tips og tricks Sådan renser du din kamerasensor for støv og pletter

Sådan renser du din kamerasensor for støv og pletter

0
sensorpletter - sådan slipper du af med støv

Pletter på den nydelige blå himmel (Eller gul i dette tilfælde)… Et evigt tilbagevendende problem for alle fotografer, og det er møg irriterende. Hvis der er et helvede, er sensorpletter hverdagskost, er jeg sikker på. Her ser vi på mulighederne for rense kameraets sensor for støv, og dermed fjerne elendige pletter på billederne.

Hvor kommer pletterne fra?

Den primære årsag til irriterende støv på sensoren, er objektiv-skift. Når du skruer objektivet af kameraet, vil de små støvpartikler i luften uundgåeligt snige sig omkring lukkeren og sætte sig på sensoren.

Pletterne vil være mest synlige på landskabsbilleder eller andre billeder, hvor du har skudt med lille blænde (stor dybdeskarphed). Til gengæld vil problemet næsten aldrig være fremtrædende på billeder, der der skudt med sløret baggrund – f.eks. portrætter eller lignende.

Du kan minimere risikoen for, at de små djævle holder sig væk, ved at skifte objektiv i rene omgivelser uden for meget bevægelse i luften. Det er selvfølgelig ikke muligt, når du står midt på Råbjerg Mile eller midt gommens tale til bruden.
Her kan du i stedet holde kameraet stille, med fatningen (objektiv åbningen) ned ad, mens du skifter objektivet. Det er optimalt ift. at minimere problemet.

Men uanset hvor forsigtig du er, vil der komme et tidspunkt, hvor støvpletterne har sneget sig ind i huset. Lømler!

Heldigvis kan du gøre flere ting, for at afhjælpe problemet.

Den dovne – og på sigt ret trælse måde

Fjern pletterne i Lightroom eller Photoshop. Det er nemt og relativt hurtigt gjort med healing brush tool eller patch tool. Til gengæld er det super frustrerende på sigt.

Den billige og lettere effektive – Brug en øresprøjte

Altså en ny en… Ikke den som har ligget i medicin-skabet siden Onkel Thorvalds genstridige øregangseksem.

Sprøjte til at rense sensor

Køb en ny på apoteket, og dedikér den til kamerarens. De koster under en halvtredser – Det billigste kameraudstyr, du kan købe.

Øresprøjten er smart, fordi du ikke kommer i kontakt med selve sensoren. Du giver bare et par massive pust (uden vand) direkte på den eksponerede sensor, mens du holder objektivåbningen ned ad.
På den måde puster du de fleste støvpartikler af sensoren.

Metoden er relativt effektiv, og du risikerer ikke at beskadige kameraet.

Den tekniske metode – og lidt mere risikobetonede

Hos flere fotohandlere kan du købe forskellige sensorrens-produkter. Den billigste og mest almindelige sensorrens, er små swabs (bitte små gulvmopper med rensevæske) som du kan bruge til “feje” skidtet væk fra sensoren.

Swabsene kommer i forskellige størrelser afhængig af dit kameras sensorstørrelse, og sørg for at brug den rigtige, ellers vil resultatet blive ret skidt (pun intended).

Hvis du følger brugsvejledningen, der følger med swabsene, burde der ikke være risiko for at beskadige kameraet, men du skal selvsagt være forsigtig. Sensoren er en ømfindtlig størrelse.

rens af kamera

Jeg har personligt haft erfaring med swabs – med svingende resultat. Pletterne forsvandt, men på grund af min fingerfærdigheder kom der lange mærker på billederne, så jeg måtte igang igen.

I dag bruger jeg derfor kun denne sidste mulighed for sensorrens…

Betal dig fra det hos en professionel

Få en professionel til at hjælpe dig. Resultatet bliver optimalt, og du slipper for at rive hårene ud i frustration.

DFA tilbyder sensorrens til 500 inkl. moms, og jeg ved at Vefa Foto i Vejle tilbyder samme service til 400 kr. Det er jo ikke alverden, hvis man får det gjort en gang om året eller sjældnere. Penge godt giver ud.

Hvad gør du, når billederne får pletter? Del dine erfaringer i kommentarsporet herunder, så vi kan komme de små drønnerter til livs! 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here