Hjem Tutorials Kom godt igang med lækre langtidseksponeringer

Kom godt igang med lækre langtidseksponeringer

0
langtidseksponering

En flot og velkomponeret langtidseksponering kan få enhver til at måbe. Mulighederne for super flotte billeder er mange, når man skruer op for lukkertiden. Her kigger vi nærmere på, hvordan du kommer igang med langtidseksponeringer, og hvordan du får mest ud af det.

Hvad er en langtidseksponering?

Eksponeringen (den tid der optages lys på kameraets sensor) bestemmes at lukkertiden. Hvis du er helt ny, eller trænger til en genopfriskning, kan du læse om lukkertid her.

Hvis der fotograferes med en hurtig lukkertid, er det en kort eksponeringstid og hvis der fotograferes med lang lukkertid, er det en langtidseksponering. Men hvad er lang lukkertid så?

Det er svært, at give et præcist svar, da det er et relativt begreb. Som tommelfingerregel kan man sige, at en lang lukkertid (eller lang eksponering) er der hvor det ikke længere er muligt at håndholde kameraet, uden at der kommer rystelser på billedet.

I denne artikel går vi dog lidt videre, og arbejder med lukkertider under et sekund. Det vil sige, at kameraets lukker er åben i 1 sekund eller længere.

nattebillede fra Goteborg

Langtidseksponering kræver lidt udstyr

Tripod / stativ
Det mest afgørende for lange eksponeringer er, at du har et fast sted at stille kameraet. Som nævnt ovenfor, vil det være umuligt at håndholde kameraet ved lange lukkertider uden rystelser. Der er en tripod et must.

De fås i mange udformninger og kvaliteter. Fra 200 kroner til mange tusinde. Som udgangspunkt anbefaler vi ikke de allerbilligste, da de ofte er for ustabile.

Fjernudløser eller selvudløser

Det er upraktisk at pille ved kameraet ved lange eksponeringer, fordi man meget nemt kommer til at lave små vibrationer i kameraet med sine fingre.

Derfor er det smart at anskaffe en fjernudløser. De fås både med og uden ledning, og er ikke specielt dyre i anskaffelse.

Overvej at bruge ND-filter

ND-filter er specielt velegnet til langtidseksponeringer, fordi de netop er skabt til at forlænge kameraets lukkertid. De virker som solbriller til kameraet, så du lukker mindre lys ind. Du kan læse mere om ND filter her, hvis du ikke kender til det.

Slå spejlet op på kameraet (DSLR)

Er du ejer af et spejlreflekskamera, er det en god idé at slå spejlet op inden, du laver en langtidseksponering.

Spejlet er en relativt rung fætter, og når det ryger op, sætter det små vibrationer igang i kameraet, som ultimativt kan forårsage små rystelser på dine lange eksponeringer.

Du kan læse i din manual, hvordan du manuelt slår spejlet op før en eksponering. Det kræver typisk kun et skridt i kameraets menu-system.

Blokér “spildlys” i søgeren

Hvis du fotograferer billeder om natten, kan der på spejlreflekskamera snige sig lidt lys ind gennem selve søgeren og ødelægge eksponeringen. Derfor kan det være en god idé at tildække søgeren med et stykke tape eller lignende. På mange kameraer medfølger der en lille plastik-dims der er beregnet til at tildække okulardækslet.

Fordele ved lange eksponeringstider

Det kan give nogle helt unikke resultatet, at fotograferer sine motiver med lange eksponeringstider. Én af de meget populære effekter som lang lukkertid kan give, er det silkebløde vand, som man af og til ser på billeder. De små krusninger og småbølger bliver udlignet under de lange eksponeringer, og man får derved “islignende” vand.

På en skyet dag med vind, vil også skyerne bidrage med en speciel effekt. Når de store cumulus-skyer (eller endnu bedre, tordenskyer) flytter sig henover himlen under en langtidseksponering, får man en dimension af tid i sit foto. Skyerne trækkes lange over himlen, og man kan på den måde visualisere “at tiden går.”

Nattebillede af byen

Udover de kreative muligheder, er lang lukkertid selvfølgelig et nødvendigt redskab, når lyset er begrænset. For at undgå høj ISO, og dermed støj på billedet, er man simpelthen nødt til at skrue op for lukkertiden.

Del gerne dine billeder i kommentarfeltet, hvis du har nogle langtidseksponeringer i arkivet.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here