Hjem Begynder Gratis Raw convertere – Rediger dine RAW-filer gratis

Gratis Raw convertere – Rediger dine RAW-filer gratis

1
raw converter

RAW er det eneste rigtige at fotografere sine billeder i. Filerne er nemme at efterbehandle, og man kan hive mange detaljer ud af både skygger og højlys. RAW-redigering kan dog være forbundet med månedlige betalinger til f.eks. Lightroom og/eller Photoshop – men sådan behøver det ikke være.

Der findes flere gratis RAW convertere, og her tager vi et kig et par stykker, som alle er open source. Det vil sige gratis at anvende, og alle personer kan bidrage til deres udvikling.

De programmer vi gennemgår, understøtter som minumum CR2, NEF, ARW og almindelige RAW-filer fra de største kamerabrands, og kan anvendes på både Mac (OS X ) og PC (Windows).

Darktable – Den avancerede converter

Darktable er et stykke avanceret open-source software til RAW-redigering, der indeholder de fleste af de muligheder, du også finder i de professionelle RAW convertere.

Udover de klassiske sliders som highlights, shadows o.l., indeholder Darktable også profiler for de fleste kendte objektiver. Dermed kan man automatisk rette optiske forvrængninger/fortegninger i billedet.

Programmet adskiller sig, i sit udtryk, en del fra andre kendte RAW-convertere, og der vil være en indlæringskurve forbundet med brugen.

Når man først er blevet fortrolig med programmet, og får redigeret sine billeder, kan man også drage nytte af programmets integrationsmuligheder med Picassa og Flickr.

Rawtherapee – RAW konvertering som Lightroom

Rawtherapee er nok den RAW-editor der minder mest om det klassiske og intuitive ADC (Adobe Camera Raw) og Lightroom. Og selv om det er gratis indeholder programmet mange af de samme værktøjer.

Brugerfladen og opstillingen af slidere og værktøjer er meget lig det man kender fra Adobes professionelle programmer, dog med grafiske forskelligheder, som man hurtigt vænner sig til.

Rawtherapee supportere en ordentlig tak kameramærker – Også Sony Pixel-shift og Canon Dual-Pixel. Derudover en række kameraer fra Pentax og sågar Sigmas kameraer.

Alt i alt er Rawtherapee en anbefaling værdig, så det er bare med at downloade og komme i gang. Prøv det.

Plugins til Gimp RAW-undersøttelse

Det mest kendte gratis billedredigeringsprogram er uden tvivl open-source programmet, Gimp, som bliver brugt af tusindevis af amatører og hobby-fotografer verden over.

Som udgangspunkt understøtter programmet ikke RAW-filer, men det kan ændres ved, at man downloader og installere et plugin.

Her tager vi et kig på to af de plugins, der gør Gimp til en god RAW-converter.

UFRaw (Gimp)

UFRaw (Unidentified Flying Raw) kan bruges alene eller sammen med Gimp – Og det fungerer rigtig godt.

Ligesom Rawtherapee ligner mange af værktøjerne i UFRaw dem fra Lightroom. Det er lidt mere klodset bygget op, men klarer RAW konvertering og redigering fleksibelt og hurtigt.

Hvis du er GIMP bruger i forvejen, kan programmet varmt anbefales som en tilføjelse.

Photivo (Gimp RAW plugin)

Photivo er endnu et gratis Plugin til Gimp. Det kan også installeres for sig selv.

Photivo “markedsfører” selv programmet som en avanceret foto-processor, der ikke er egnet til begyndere. Hvis man ikke er bekendt med efterbehandling af RAW-filer og almindelige fototermer, er der en stejl indlæringskurve i sigte.

Til gengæld er der store muligheder for RAW efterbehandling. God skarpheds-algoritme og denoise funktion – og mulighed for fake HDR.

Photivo minder måske lidt mere om Phase One’s Capture One Pro end Adobe Lightroom, og det vil være en klar fordel, at have kendskab til mindst et af de programmer, før man giver sig i kast med Photivo.

Photivo kræver, udover lidt erfaring, og en kraftig computer for at køre optimalt uden for lange loadingtider.

1 KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here