Hjem Tips og tricks 5 gode grunde til, at du skal skyde dine billeder i RAW...

5 gode grunde til, at du skal skyde dine billeder i RAW format

Hvorfor er det så vigtigt at tage billeder i RAW format? Det kigger vi nærmere på her.

Derfor skal du skyde i RAW

RAW er, i modsætning til f.eks JPEG, en ukomprimeret fil-type, så den indeholder ALT det, som er optaget af dit kamera – og det giver en masse fordele. Lidt lige som negativer i gamle dage. Her er de 5 vigtigste og mest almindelige fordele ved RAW.

Den bedste kvalitet og største opløsning

Det er ret simpelt. RAW er en ukomprimeret fil, så den indeholder alle informationer kameraet optager. Det giver dig den størst mulige opløsning, og den bedste billede-kvalitet.

Af samme årsag er RAW det bedst mulige til print.

Ret nemt op på hvidbalancen

I nyere tid, er det blevet normen at skyde AWB (Auto White Balance). Det vil sige, at man lader kameraet bestemme hvidbalancen. Selvom kameraet er ret dygtig til, at få det rigtigt, sker det alligevel at hvidbalancen er forkert.

Hvis du har skudt et foto med forkert hvid-balance, så er det super nemt at rette op på i RAW filen.

I Photoshop, Lightroom eller Capture One trækker man bare i en lille slider indtil man synes der er god balance i farverne. Easy.

Korrigér din eksponering med op til flere eksponeringstrin

Det sker for os alle, at nogle billeder bliver over eller under-eksponeret. Det er irriterende, hvis billedet ellers var rigtig godt.
Også her gør RAW sig bemærket – Med et snuptag kan eksponeringen korrigeres med op til flere eksponeringstrin, og dit billede er reddet.

Gode muligheder for nem redigering

Har du prøvet at tage et landskabsfoto hvor himlen er helt udbrændt og jorden er mørk og kedelig? Det kan du sætte en stopper for, hvis du skyder RAW. Værktøjerne i f.eks Photoshop, gør det uhyggeligt nemt, at give ens billeder lidt mere finesse. F.eks kan man med et pensel-strøg, “male” mere eksponering på jorden og dæmpe den i himlen. På den måde kan man opnå noget der minder om HDR.

Der er mange flere muligheder – dette er blot for at nævne en enkelt.

Eliminering af støj og forbedret skarphed

I dine RAW filer har du den bedste og mest effektive mulighed for at højne skarpheden på dine billeder. Det samme gælder fjernelse af støj. Hvis dine billeder f.eks lider af ISO støj, kan du mest effektivt fjerne noget af det i RAW filen.

Den eneste ulempe der er ved at skyde RAW, er at filerne fylder en del, men det kan overkommes med et ekstra hukommelseskort, som ikke koster alverden i dag – og så har de ofte mange GB plads.

1 KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here