Hjem Tips og tricks 5 gode grunde til, at du skal skyde dine billeder i RAW...

5 gode grunde til, at du skal skyde dine billeder i RAW format

Hvorfor er det så vigtigt at tage billeder i RAW format? Det kigger vi nærmere på her.

1
RAW vs JPG

RAW er, i modsætning til f.eks JPEG, en ukomprimeret fil-type som indeholder alle de data, kameraet optager. Det giver en masse fordele. Her er de 5 vigtigste og mest almindelige fordele ved RAW.

Den bedste kvalitet og største opløsning

Det er ret simpelt. RAW er som nævnt en ukomprimeret fil, så den indeholder alle informationer kameraet optager. Det giver dig den størst mulige opløsning, og den bedste billede-kvalitet.

Af samme årsag er RAW det bedst mulige til print.

Nemt at rette hvidbalance

I nyere tid, er det meget almindeligt at skyde med AWB (Auto White Balance). Det vil sige, at man lader kameraet bestemme hvidbalancen, når man fotograferer. Selvom kameraet er ret god til at få det rigtigt, sker det alligevel at hvidbalancen er forkert.

Hvis du har skudt et foto med forkert hvid-balance, er det super nemt at rette op på i RAW filen.

I sin RAW editor (Eventuelt Photoshop, Lightroom eller Capture One) trækker man bare i en lille slider, indtil man synes der er god balance i farverne. Easy.

Korrigér din eksponering med op til flere eksponeringstrin

Det sker for os alle, at nogle billeder bliver over eller under-eksponeret. Det er irriterende, hvis billedet ellers var rigtig godt.
Også her gør RAW sig bemærket. Med et snuptag kan eksponeringen korrigeres med op til flere eksponeringstrin, og dit billede er reddet.

Det kan give en smule støj i billedet, men det er ingenting sammenlignet med korrigering af en jpg-fil.

Gode muligheder for nem redigering

Har du prøvet at tage et landskabsfoto hvor himlen er helt udbrændt og jorden er mørk og kedelig? Det kan du sætte en stopper for, hvis du skyder RAW.

Værktøjerne i en RAW editor, gør det uhyggeligt nemt, at give ens billeder lidt mere finesse. F.eks kan man med et pensel-strøg, “male” mere eksponering på jorden og dæmpe den i himlen. På den måde kan man opnå HDR-lignende effekter.

Der er mange flere muligheder – dette er blot for at nævne en enkelt.

Eliminering af støj og forbedret skarphed

I dine RAW filer har du den bedste og mest effektive mulighed for at højne skarpheden på dine billeder. Det samme gælder fjernelse af støj. Hvis dine billeder f.eks lider af ISO støj, kan du mest effektivt fjerne noget af det i RAW filen.

Ulempler ved RAW-filer

Det er svært at finde nogle reelle ulemper ved at skyde RAW, og i virkeligheden burde man gøre det altid.

Men hvis man partout skal sætte en finger på noget, vil det nok være filstørrelsen, som naturligvis er væsentligt større end en jpg. Det kan nemt overkommes med ekstra hukommelseskort, som ikke koster alverden i dag – og så har de ofte mange GB plads.

Hvis du ikke allerede skyder RAW, så kom igang. Der er ingen undskyldning.

Hvis du har brug for en introduktion til værktøjerne i en RAW-editor, kommer vi ind på det i en senere artikel. Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes, når introduktionen er oppe.

1 KOMMENTAR

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here