Hjem Begynder Hvad er blænde og hvad kan du med den?

Hvad er blænde og hvad kan du med den?

Guide: Her lærer du om blænde og hvordan den har betydning for dybdeskarphed og lysindtag. Èn af de vigtigste indstillinger i dit kamera.

5
Forstå blænde

Da jeg i sin tid startede med at fotografere med mit nyindkøbte spejlreflekskamera, var det blænden, jeg havde mest svært ved at forstå. Men det er slet ikke så svært…

Her er en kort og lavpraktisk forklaring på, hvad “blænde” er for en størrelse, og hvorfor man overhovedet har brug for den.

Blænden – helt lavteknisk

Blænden er en lille “ring”, der sidder i objektivet (linsen) på kameraet.

Ringen åbner sig eller trækker sig sammen, alt efter den valgte blændeåbning.
Jo større blænde, jo større bliver hullet i ringen, og mere lys kan dermed trænge igennem objektivet og ind på kameraets sensor.

Blænden fungerer som pupillen i øjet

Du kender det sikkert… Du har været inde i mørket i noget tid, og dine øjne (pupillerne) har vænnet sig til den lave belysning.
Når du går ud i solen vil den relativt store pupil lukke alt for meget lys ind i øjet, og derfor får du ondt og kniber øjnene sammen.

Det samme gør sig gældende med nattesyn. Man kan intet se i starten, men når pupillen har udvidet sig, vil man kunne se i mørket, fordi den store pupil tillader, at mere lys kan trænge gennem.

Det er på præcis samme måde med blænde. Hvis den er meget åben, vil du nemmere kunne fotografere i mørket. Til gengæld vil billedet måske blive overbelyst ude i solen, hvis du kører med for stor blænde.

Stor blænde, lavt f-tal. Lille blænde, højt f-tal

Noget der for nogle vil virke lidt forvirrende er, at jo større blændetal, jo mindre åben er blænden – og modsat. Det skal man lige vænne sig til.

Det tog noget tid for mig, og umiddelbart syntes jeg ikke, at det gav så meget mening – men man finder svaret, når man dykker ned i teknikken.

Blændetallet er nemlig en brøk, der definerer forholdet mellem blændens diameter og objektivet brændvidde.

Et objektiv på 100mm f/4, vil have en blænde på 25mm, og tilsvarende vil en 200mm f/4 have en blændeåbning på 50mm.

Dybdeskarphed og blænde hænger sammen

En anden væsentlig egenskab ved blænden er, at man kan styre dybdeskarpheden i billedet.

Har du nogensinde set de der professionelle portrætter, hvor modellen står pivskarpt og baggrunden er helt sløret? Her er det blænden, der er på spil.

Jo større blænde du opererer med, jo mere baggrundssløring får du på dine billeder. Hvis du derimod har en lille blænde, vil det meste af billedet stå skarpt. Ses eksemplet her.

Eksempel på forskellige blændetal
På blænde f/1.4 står træet helt skarpt og baggrunden sløret. Ved 7.1 Står træet også skarpt, men baggrunden er også meget skarpere end f/1.4.

Hvis du gerne vil have en rigtig god baggrundssløring, kan du læse artiklen, “Hvordan tager jeg billeder med sløret baggrund“.

Se også videoen her, som ganske glimrende forklarer mere om blænden og hvordan den virker.

5 KOMMENTARER

  1. God artikel. Jeg har lidt svært ved at forstå blænde og hvordan det konkret har indflydelse på det billede jeg tager. Men det hjælper da på det efterhånden.

    Tak for en god forklaring.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here