De kan noget helt specielt, de billeder hvor en model på en næsten drømmende måde svæver gennem motivet. Hemmeligheden bag den slags foto er lige dele kamerateknik og Photoshop. Her kigger vi på den populære foto-genre, “Levitation”. Og det er faktisk ikke så svært som det måske ser ud.

Her er vores tips til hvordan du laver svævebilleder.

Hav en idé med dit levitation foto

Det er en fordel, at have en klar idé i hovedet inden du starter. Hvordan skal billedet se ud i sin helhed? Hvilken stemning går du efter? Hvordan skal modellen placeres i luften og hvilket tøj skal vedkommende have på?

Prøv eventuelt at tegne en grov skitse på et papir. Det er i øvrigt altid en god idé, når man laver lidt større produktioner, at optegne fotoet inden man eksekverer. Det giver bedre overblik og i sidste ende et bedre foto.

Uden en overordnet og planlagt idé, er sandsynligheden for at få gode resultater med hjem ikke lige så stor.

Hemmeligheden ligger i det rette udstyr og din kreativitet

Den største “hemmelighed” til et godt svævende portræt, er udstyret og måden du fotograferer det.

Udover det helt basale, skal du bruge et stativ til kameraet og noget som modellen kan “svæve” på. Dvs. en skammel, en stige, et reb, en stol eller lignende, der passer til idéen. I eksemplet her, valgte jeg en skammel.

Når lokationen er fundet og kompositionen klar, sættes kameraet på stativ, og der fotograferes et reference-skud uden model.
Genstanden som modellen svæver på, skal jo fjernes i Photoshop efterfølgene, og det gøres nemmest, hvis man har et reference-skud, at arbejde med.

Referenceskuddet skal bruges til at udfylde de områder, hvor snyde-genstanden er placeret.

Det er vigtigt at kameraet ikke flyttes, efter at reference-fotoet er skudt. Ligeledes er det vigtigt, at lysforholdende ikke ændrer sig markant, da det vil gøre det mere besværligt, at sammensætte billederne ordentligt i Photoshop.

Nu skal du skyde billedet af modellen, hvor han eller hun “svæver”.

Svævebilleder er en udfordrende disciplin for modellen, der på relativt lille plads, skal placere sig så det naturligt ud, så tag nogle pauser.
Mens I er i gang, så prøv også med forskellige poseringer og udtryk, så der er mere at arbejde med i efterbehandlingen.

Levitation er svært og krævende for modellen. Denne pose var også meget ubehagelig, så hav tålmodighed, lav korte skud-intervaller og hold pauser imellem.

Efterbehandling af et svæve-billede

Efterbehandlingen er faktisk ikke super svær, men kræver alligevel en grundlæggende forståelse og kendskab til Photoshop. Det vigtigste redskab er lagmasker (Layer masks).

Manipulationen består primært i, at fjerne skammelen, uden at det kan ses. Derfor tog vi et reference-foto af lokationen uden model. På den måde kan vi nemt placere hovedbilledet i et lag ovenpå referencefotoet, og derefter maske skammelen ud med en pensel (brush tool).

I eksemplet her, har jeg endvidere arbejdet med modellens svaj, gjort lyset lidt mere interessant og arbejdet med farverne.

Billedbehandling
Færdigt resultat af svævebilledet

Svævebillederog levitation er fantastisk sjovt og en god udfordring

Levitation er sjovt at nørkle med, og der er masser af muligheder. Udover at genren tester ens photoshop-egenskaber bliver man også tvunget til at tænke ud af boksen. Og det er sundt!

Har du prøvet kræfter med svævebilleder? Del dem gerne her i tråden, eller send dem til redaktionen, så laver vi måske en inspirations-artikel på et tidspunkt, som flere kan drage nytte af.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here