Det er magisk på Færøerne – Ingen fotooplevelse jeg har haft, har været i nærheden af den fra vulkanøerne i nord.
They should have sent a poet“, siger hovedpersonen i filmen Contact. Hun have ingen forudsætninger for, at beskrive den ultimative skønhed, hun så i rummet. Sådan er det også med Færøerne – Det er ubeskriveligt smukt.

Udsigt syd for Klaksvik

Vi tog af sted i sommerferien. Ikke den mest perfekte årstid rent fotomæssigt, men når man har børn og arbejde der skal passes, var det eneste mulighed. Til gengæld var vejret godt, og der var ingen begrænsninger ift. at bestige fjeldende.

Når jeg skriver, at vejret var godt, mener jeg selvfølgelig i Færøske termer – 12-15 grader, meget fugtigt og med let regn meget af tiden. Det lyder måske ikke ophidsende, men vejret betyder absolut ingenting, når man er så opslugt af naturen.

Foto af fjeld på færøerne

Vi er så heldige, at have et vennepar i Klaksvik, som tilbød os at bo hos dem i 16 dage. En helt perfekt mulighed, da alt er dyrt på Færøerne. Hoteller, Airbnb og guesthouses koster spidsen af en jetjager, og hvis der er noget man ikke behøver som entusiastisk fotograf, så er det flere udgifter ifbm. fotografering 😉

Med bil og udgangspunkt i Klaksvik, havde vi let adgang til mange unikke foto-locations på især de østlige øer; Vidoy, Kunoy, Bordoy og Eysturoy.

Streymoy besøgte vi få gange, og Vágar, der ellers er ufattelig smuk, fik vi desværre kun tid til en enkelt gang. Sidstnævnte er bl.a. kendt for “Lake above the sea”, Drangarnir og i særdeleshed Gásadalur, hvor det ikoniske vandfald udspringer nedenfor byen.

De mindre (ikke-forbundne) øer fik vi desværre ikke mulighed for at besøge.

Gasadalur eller Gåsedalen
Gásadalur, der nok er Færøernes mest berømte seværdighed. Relativt kedeligt om sommeren pga. den begrænsede mængde drama i vandfaldet og havet – Men absolut en storslået oplevelse.
Geituskorardrangur
En mindre kendt men spændende klippeformation (Geituskorardrangur tror jeg den hedder) i et område med masser af muligheder for fede fotos. Inden for få hundrede meter møder man både dette, “Lake Above the Ocean” (Leitisvatn/Sørvagsvatn) og Bøsdalafossur, der alle har sublime, visuelle kvaliteter og i fotomæssig særklasse.

Der er et væld af locations, man kan besøge på Færøerne. Jeg vil ikke opremse alle, men blot vise et par billeder fra nogle af mine største oplevelser.

Nogle af de mest spændende og unikke oplevelser var i virkeligheden dem, hvor jeg ikke vidste, hvad jeg ville møde. Fjeldturer uden forventninger, der pludselig byder på noget som dette i 200 meters højde. Ingen turister. Ingen ingenting. Bare mig, kameraet og tunge skyer lige over hovedet.

Hytte i fjeldet
En times vandring i fjeldende tog mig til denne magiske, lille hytte. Der var ingen lås på døren, så jeg kiggede ind, og fandt en lille tidslomme. Hytten var blevet brugt af håndværkere, der havde arbejdet i området, og derudover var der spor og noter efter et brudepar, der havde brugt hytten i forbindelse med deres bryllupsnat.

Visse fjelde kan, på trods af, at de er relativt høje, nemt bestiges da man kan køre meget af vejen. Her er det Klakkur ved Klaksvis, der byder på en suveræn udsigt.

Kalsoy fra Klakkur
Kalsoy set fra fjeldet Klakkur ved Klaksvik. I det fjerne ses et skydækket Kallur, hvor en meget berømt foto-location gemmer sig. Kallur Lighthouse.
Fjeld og vej
Skydækket fjeld ved bygden, Gjógv
Funningur
Et sted i nærheden af bygden Funningur.
Klaksvik om natten
Klaksvik
Solbeskinnet bjerg, Færøerne
Klassisk skud fra Funningur
Klassisk view over bygden Funningur. Dette er en af de smukkeste locations for foto på Færøerne, og det er relativt nemt at bestige fjeldet. Beliggende nord for Funningur med nem adgang direkte fra vejen.
Gjógv
Charmerende Gjógv, der er et absolut must-visit for fotografer (og alle andre for den sags skyld). Charming, ikke?
Dramatisk scenarie Vidoy
Dramatisk vejr ved Viðareiði.
Lake above the ocean, leitisvatn
Famøse “Lake above the Ocean” (Sørvagsvatn/Leitisvatn) med den 150 meter høje klipppe, Trælinipa. Fuldstændig magisk sted på Færøerne, der dog kræver godt en times hiking.
Hus ved Gjógv
Hus ved Gjógv.
Sol og majestætisk fjeld på Færøerne
Solbeskinnet majestætisk fjeld. Smukt, ikke?
Billede af vandfald
Endnu et af de smukke scenarier, men pludselig kan møde på en tilfældig hiking-tur i fjeldene.
Langtidseksponering af vand
Kalsoy i horisonten set fra nordspidsen af Eysturoy (Gjogv)
Foto af tåge, Eysturoy
Fra sydspisen af Eysturoy. Tåget, blikstille. Magisk.
Foto af Fugloy, Færøerne
Fugloy set fra Vidoy
Fototur på fjeld nær Gjógv.
Samme.
Samme. Smukt sted – Kunne ikke få nok.
For at give et indtryk af størrelsen, kan det tilføjet at klippesiderne er op mod 250 meter høje.
Får græsser frit og lider ikke af højdeskræk.
Billeder retfærdiggør ofte ikke skalaen af landskabet. Her er der et lille hus nederst til venstre, der understreger størrelsen.

Kom af sted, når du får chancen!

Hvis billederne ikke allerede har solgt stedet, så vil jeg personligt gøre et sidste forsøg: Kom af sted!

Når tiden er der og økonomien tillader det, så prioriter en tur til Færøerne højt! Det er ikke bare en stor fotografisk oplevelse, men noget man vil huske altid.

Der findes også kommercielle fototurer, hvor der afholdes foto-workshops løbende. På den måde kommer man rundt, og ser mange af de kendte og klassiske fotolocations, og bliver samtidig oplært i landskabsfotografering.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at stille dem i kommentarene. Det samme gør sig gældende, hvis du vil dele billeder eller oplevelser, du selv har haft fra de magiske øer.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here