Hjem Tutorials Derfor er blændeprioritet (Aperture Priority) din ven

Derfor er blændeprioritet (Aperture Priority) din ven

0
Aperture priority

Blændeprioritet (A/Av) er for mange ukendt territorium, men når man først har lært at bruge det og har vænnet sig til det, kan det redde en stor del af de billeder, du skyder på location.

Sådan adskiller blændeprioritet sig fra de øvrige automatiske indstillinger

Av

Hvor Auto og P-mode (Program) tager langt størstedelen af dine beslutninger, sørger blændeprioritet udelukkende for, at din lukkertid tilpasses lyset i de omgivelser, du befinder dig i. ISO og blænde bestemmer du, og kameraet styrer resten.

Det er smart i mange situationer. Eksempelvis hvis du fotograferer steder, hvor lyset hele tiden varierer – Det kan være udendørs i varierende sol og/eller skygge. Derudover kan det være et helt uvurderligt værktøj under begivenheder og fester, hvor der kan opstå pludselige situationer i et hjørne eller en krog, hvor belysningen er lidt anderledes.

Du kan fokusere på andet end dine indstillinger

En anden stor fordel ved blændeprioritet er, at det giver dig mulighed for, at fokusere på andet end dine indstillinger.

Hvis du ikke er helt hjemme i ISO, lukkertid og blænde, kan det være overvældende og stressende at fotografere andre mennesker, hvor der i forvejen er rigtig mange beslutninger overladt til fotografen.

Hvis du står med en masse indstillinger i hovedet, samtidig med at du skal instruere en model, er det svært at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Her kan du med blændeprioritet/Av give det meste af din opmærksomhed til modellen, få kreative ideer og samtidig instruere og “være menneske”, uden at skulle tænke på andet end blænde og ønskede dybdeskarphed.

Fuld kontrol med eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation… Det er et vildt ord, men det er ikke så svært.

Med blændeprioritet og andre hel- og halv-automatiske programmer giver eksponeringskompensation dig mulighed for, at bestemme om dit kamera skal over- eller undereksponere billedet ift. dets indbyggede lysmåler.

Eksponeringskompensation

Hvis du eksempelvis fotografere i modlys, har kameraets lysmåler en tendens til at undereksponere selve motivet en smule, fordi scenen overordnet set er meget lys. Her vil du vha. eksponeringskompensation kunne fortælle kameraets lysmåler, at den skal tilpasse lukkertiden så billedet bliver over- eller undereksponeret med alt fra 1/3 stop til 2 stop.

Du vil også kunne opnå gode resultater ved at bruge den rette lysmåling (evaluerende, spot eller centervægtet lysmåling) ved det pågældende skud.

Ev-kompensation indstilles typisk meget nemt ved at dreje på et af hjulene, mens kameraet er i halv-automatisk mode.

Nye kameraer kan indstilles til minimum-lukkertid

Når man bruger blændeprioritet, vil man af og til komme ud for, at kameraet sætter lukkeren så langsom, at billederne vil blive rystede.

Det skal man selvfølgelig være opmærksom på, når man fotograferer med Av (blændeprioritet), og kompensere for det, ved at hæve ISO’en.

Mange nye kameramodeller kan imidlertid indstilles til at køre med minimum-lukkertid, som en slags fail-safe, hvis du fotograferer hvor det er meget mørkt. Eksempelvis en bryllupsfest.

Det er super smart, så du ikke kommer hjem med slørede billeder, fordi lukkertiden har været for lang.

Du kan fotografere alt med blændeprioritet

Når du bruger det naturlige lys, er der næsten ingen grænse for, hvad og hvornår du kan bruge blændeprioritet.

Landskaber, portrætter, bryllupper, konfirmationer, street photography og sågar langtidseksponering på stativ.

Det eneste tidspunkt, hvor det ikke egner sig at skyde med Av/A, er når du har flash monteret eller skyder med anden form for kunstigt lys. Her vil det altid være fordelagtigt at styre alle parametre selv.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here