Hjem Tutorials Billeder af solnedgang – Få de bedste billeder

Billeder af solnedgang – Få de bedste billeder

0
Sådan fotograferer du solnedgang

Solnedgangen har altid været dragende – For såvel “helt almindelige” mennesker, turister, amatør- og professionelle fotografer. Farverne, refleksionerne i vandet og den helt unikke stemning, som solen kan bidrage med, er bare “eye-candy” i sin aller reneste form.
Her får du en række tips til hvordan du får mest ud af solnedgangen.

Pas på banaliteterne og tænk på kompositionen

Når man står der på stranden med kameraet, kan det være fristende, at skyde et foto ud over vandet mod den farverige og smukke solnedgang. Men selv om det er et ustyrligt smukt øjeblik for dig, der midt på stranden i skumringen, er det et meget svært motiv, at løfte til noget usædvanligt. Dels fordi det er fotograferet oceaner (no pun intended) af gange før, dels fordi der mangler noget som vækker interesse og fanger øjet.

Tænk over kompositionen og find et hovedmotiv. Måske er der høje bølger, der drøner ind på stranden, måske er der en mole, badebro eller en høfde, som kan være dit hovedmotiv. Overvej hvordan du kan løfte billedet med de objekter der er omkring dig.

Prøv med lange lukkertider

Når solen er væk under horisonten, og mørket begynder at presse på, er der ideelle betingelser for langtidseksponeringer.

Udnyt at der ikke er så meget lys, og sæt kameraet på stativmed lange lukkertider.

Udover at du kan få spændende effekter i vand med lang lukkertid, er der også grobund for lækre, langtrukne skyer. Det giver drama til scenen og en fornemmelse af, at “tiden går”.

Du får de bedste resultater med 15 sekunder eller længere tids eksponering. Hvis du ikke kan komme langt nok ned i lukkertid, kan du med fordel anvende et ND-filter, som yderligere nedsætter lys-indtaget.

Blænd ned

Når man fotograferer landskaber og lignende er det en fordel at blænde ned på kameraet. De fleste objektiver har et “sweet spot” omkring f/9, hvor de vil tegne skarpest. Derudover vil vi gerne have hele scenen (både forgrund, eventuel mellemgrund og baggrund) i fokus, så derfor skal der altså blænde lidt ned (højt blændetal).

Når lyset bliver svagt, kan det friste at blænde op, så lys-indtaget bliver større, men det er ikke altid hensigtsmæssigt, fordi du vil miste skarphed. Brug hellere stativ eller lignende, og lad blænden være lille.

Tænk ud af boksen og vær kreativ

Nogen af det allerbedste ved solnedgangen er de muligheder der er, for at være kreativ. Det gyldne lys ledsages af så mangemuligheder for gode billeder.

Solnedgangsbilleder behøver jo ikke være med strand og vand. Hvad med skoven? Byen? Portrætter i solnedgangen? Eller måske makro?

Uanset hvad man finder på, så er der lagt i ovnen til gode billeder, når man fotograferer i de gyldne stunder.

Lad os se hvad du har fotograferet. Del gerne dine billeder i kommentarene.

Billederne i artiklen er fra Pixabay.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here