Her er 10 ting jeg ville have sat stor pris på, at nogen havde fortalt mig, da jeg først startede med at tage billeder.

Dengang famlede jeg – lige som de fleste nybegyndere – rundt i blinde uden at have nogen at spørge. Jeg var den eneste i min omgangskreds med foto som interesse, så jeg måtte selv eksperimentere.

Disse 10 råd havde været uvurderlige for mit vedkommende, og jeg havde sparet oceaner af tid (og penge), hvis nogen havde givet mig dem dengang for en del år siden.

Her er de 10 råd til begynder-fotografen

1. Aldrig indbygget blitz

Dette råd er nummer 1 fordi det er uhyggeligt vigtigt!
Tro mig. Bare lad vær med at brug den indbyggede blitz! Du får intet godt ud af at bruge den. Tværtimod, vil du risikere at ødelægge dit ellers fremragende billede, med et kridhvidt ansigt, hvor personen står som et rådyr fanget i et sæt billygter. Fuldstændig blæst op af lys (Chiiing) på en trist og mørk baggrund.

Hvis lyset er så dæmpet, at du ikke kan få et skarpt billede uden indbygget blitz, så prøv at læs afsnittet om objektiver i dette indlæg eller sæt kameraets ISO et par trin op.

Du ser næsten heller aldrig et professionelt DSLR med indbygget blitz. Her er den næsten altid fjernet, netop fordi den ikke tjener noget formål.

Den indbyggede blitz har ét eneste rimeligt formål, og det er at udløse eksterne flashenheder. (Og så er vi ude i lidt mere avanceret lyssætning).

2. Et dårligt foto, er et dårligt foto

Et dårligt foto bliver ikke godt, selvom man kører det igennem ‘psykosemaskinen’ i Photoshop. Oversaturering, filtre i massevis, sharpening og levels/curves adjustments gør ikke et dårligt billede godt.

Et dårligt foto, er et dårligt foto.

Forsøg at forstå hvorfor billedet ikke fungerer, og gå så ud og tag nye billeder med fornyet viden. For hvert enkelt billeder, du tager, bliver du en marginalt bedre fotograf.

3. Bedre/større kamera gør dig ikke til en bedre fotograf

Lad vær med at gå for meget op i, hvilket kamera “naboen” har. Forsøg i stedet at forstå hvad der gør hans billeder gode og prøv at rekreere det.

Dit kamera er sikkert ganske udmærket og i stand til cirka det samme som hans. Lær at forstå dit eget kamera 100% og dygtiggør dig. Jeg lover dig, at udstyret ikke betyder det store for din succes som fotograf.

Se eventuelt disse videoer, hvor professionelle fotografer tager billeder med super billige (og gamle) kameraer… Og skaber mere end fornuftige resultater!

4. Køb ordentligt glas – Drop budgetobjektiver og spar dine penge

Drop de allerbilligste all-round objektiver og spar pengene, indtil du har råd til ordentlige briller på kameraet.

Jeg er så ked af, at jeg ikke noget tidligere fik sparet sammen til min første “Red Ring” (Professionelle L-optik fra Canon), for hold da op en øjenåbner! Kvaliteten af billederne bliver væsentligt bedre med ordentlige objektiver, og her vil du kunne se en forbedring på dine billeder over night.

Det bliver meget sjovere at tage billeder med gode objektiver!

5. Bokeh (baggrundssløring) er ikke en gylden metode

I begyndelsen var jeg fascineret af ‘Bokeh’. Baggrundssløring på fotos gjorde mig nærmest høj. Alle fotos blev superb, hvis bare motivet stod skarpt og baggrunden var sløret. Sådan havde jeg det i hvert fald i en lang periode, men andre var ikke altid lige så begejstrede.

I dag kan jeg godt se problemet. Billederne var tit for kedelige. Der var ikke tænkt over komposition og idé med billedet. Der var ingen historie, intet liv. Bare ét dødt motiv og baggrundssløring for resten.

Brug baggrundende kreativt i stedet for konsekvent at sløre dem.

6. Altid RAW – Drop JPEG!

Hvornår brugte du sidst en uredigeret JPG fil? Aldrig? Samme her.

Skyd RAW – hver gang – og drop JPEG. Det eneste formål, jeg kan se, at JPG-filer tjener, er preview af billedet. Med RAW har du derimod alle muligheder, og du kan altid lave JPEGs efterfølgende.

Hvis du alligevel gerne vil have JPG til f.eks preview, så vælg den mindst mulige størrelse i kameraet. Så sparer du lidt plads.

Her på bloggen har vi i øvrig enartikel om 5 gode grunde til at skyde i RAW.

7. Tag folks kritik til dig, og forstå at andres mening tæller

Selvom det er hårdt, så tag det til dig, når folk giver dig kritik. Lad vær med at forsvar dig, og forsøg i stedet at forstå, hvorfor folk ikke har samme mening som dig selv.

Jeg havde rigtigt svært ved kritik i begyndelsen, for jeg syntes at mine billeder var gode. Når jeg blev mødt af en negativ (men konstruktiv) kommentar om, at f.eks hvidbalancen var lidt ved siden af, så forsøgte jeg at bilde mig ind, at han var den eneste, der ikke kunne lide min effekt. Men faktum er, at hvidbalancen VAR forkert, og billedet så unaturligt ud. Det kan jeg se den dag i dag, men dengang lukkede jeg tit øjnene for andres mening. Og det kostede på den lange bane.

8. Lær den manuelle indstilling nu!

Væk fra AUTO og over i M-mode og eksperimenter. AUTO gør intet for dig – udover at give dig dårlige billeder.

Hvis du tvinger dig selv til at bruge Manuel (M), begynder du hurtigt at forstå de forskellige principper som f.eks ISO, lukkertid og blænde, og du bliver generelt klogere på dit kamera.

Der skal helt sikkert mange undereksponerede, overeksponerede og slørede billeder til, før du mester manuel, men du vil lære mere end du aner, og du bliver dus med dit kamera.

9. Aperture Priority (A eller Av) kan være din ven

Når du har lært alle de manuelle indstillinger, kan du begynde at lege med Aperture Priority. Du vil elske det. “Hvorfor skal jeg først lære alt manuelt?”, spørger du. Fordi du bliver doven og forvendt med Av og dermed risikerer du at gå glip af basal viden.

Aperture Priority (A/Av) er en semi-automatisk indstilling, hvor lukkertiden bliver bestemt af kameraet afhængig af den blænde og ISO værdi, du har valgt. Det er super smart i rigtig mange situationer, hvor du ikke har tid til at indstille manuelt.

Personligt står mit kamera på Av 60-70% af tiden, fordi jeg så ofte tager billeder i situationer, hvor lysmængden skifter hele tiden. Det gælder f.eks. på gaden og til fester og forskellige andre ‘komsammener’.

10. Lav små projekter/sæt dig mål og dygtiggør dig

Jeg er begyndt at sætte mig små sjove mål. Det gør, at jeg dygtiggør mig, og samtidig motiverer det mig til at komme ud og tage billeder. Og det er jo lige netop dét det hele handler om.

Det er hyggeligt at have en plan og et mål, og det bedste er, at du kommer hjem med nyt materiale hver gang. Ofte noget super fedt.

Det er ikke så vigtigt, hvilke mål du sætter dig. Bare de får dig op ad stolen og i gang med at fotografere.

Her er et par eksempler på mål, du kan bruge som inspiration.

  • Tag et unikt selvportræt hver dag i denne måned.
  • Spørg en fremmed på gaden om du må tage hans portræt.
  • Få mininum 85.0 pulse på 500px.com inden måneden er omme.
  • Tag et billede om aftenen hver dag i en uge.
  • Tag Street Photos hver dag i denne uge.
  • Tag et billede af stjernerne.

Det er som sagt lige gyldigt hvilke mål eller projekter, du har gang i, bare du holder skruen i vandet. Det er det vigtigste.

Du skal igennem mange faser

Her til sidst får du et lille bonus råd. Hav tålmodighed! Du skal igennem rigtig meget og lære mange ting. Sommetider kan det virke lidt trættende, men hav tålmodighed. Hver gang du trykker på udløseren, er du blevet en erfaring rigere. Og med nok erfaring bliver alle mennesker dygtige.

Jeg håber, du kunne bruge rådene. Jeg ved, at jeg ville have sat stor pris på dem. God arbejdslyst og happy hunting! 😉

2 KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here