Mange fotografer er usikre på hvilket udstyr, de skal have med til bryllupsfotografering, og jeg bliver ofte spurgt, hvad jeg personligt medbringer.
Min personlige præference er måske ikke helt så relevant, for det der virker for mig, behøver ikke være det bedste for andre.
Derfor giver jeg mit bud på et godt generelt setup, der burde virke for de fleste, og forklarer også lidt om mit eget personlige setup i brændvidder og tilbehør.
Udstyret skal være relativt let at bære rundt på til bryllupper. Derfor pakker jeg altid så lidt udstyr som muligt (uden at pakke FOR lidt), for dagen kan hurtigt bliver lang… Og udstyret bliver meget hurtigt tungt ved 22-tiden!
Her mit bud på en udstyrsliste.
Kameravalg ved bryllupper
Hav altid to kameraer med til bryllupper. Det er trist, hvis det eneste kamera, du har med, dør midt i vielsen. Dagen er uigenkaldelig, og det er vigtigt, at dit setup er driftsikkert.
Kameratypen er ligegyldig, men jeg anbefaler et full-frame system pga. den øgede billedkvalitet, pænere bokeh og generelt bedre ydeevne.
Kamerasystemet er ikke afgørende, men spejlløse kameraer kan være et rigtig klogt valg. Dels pga. vægten, dels fordi de kan indstilles til at være helt lydløse.
Optimale objektiver til bryllupsfoto
Ved bryllupper vil du flere gange komme ud i situationer, hvor lyset er direkte elendigt. Især i kirken og under middagen, vil du komme i problemer. Derfor er hurtige objektiver (stor blænde) nødvendigt, for at du kan holde din ISO relativt lav. Jeg anbefaler f/2.8 eller hurtigere.
Mit personlige setup er præget af hurtige primes (faste objektiver). Jeg ofrer fleksibiliteten fra zoom-objektiverne for lysfølsomme objektiver, og har vænnet mig til, at fotografere nærmest hele brylluppet med en kombinationen af 85mm og 35mm på hvert sit kamera.
Det er et setup som mange bruger, men hvis du er helt ny, kan det være rart med mere fleksibilitet på dét område.
24-70mm på ét kamera og 70-200mm på det andet er et super godt setup, der dækker dig rigtig ind i de fleste situationer.
Det er dog forholdsvist dyrt, og når solen er gået ned, og festen flyttet ind i glødelampernes lys, vil du sandsynligvis have behov for enten høj ISO eller flash (hvilket jeg fraråder – læs senere) for at få fornuftige billeder.
Derudover er en 50mm er ALTID lækker at have med. Den er fleksibel, hurtig, letvægtig og generelt bare en lækker brændvidde på full frame.
Personligt medbringer jeg disse objektiver:
- Canon 16-35mm
- Bruges til gruppebillede af alle gæster samt eventuelle portrætter, hvor det omkringliggende miljø kan bidrage med lidt stemning og/eller drama.
- Sigma 35mm f/1.4
- Sidder fast på det ene kamera (næsten) konstant, og bruges til det reportageprægede fotografi, stemningsbilleder og portrætter. Blænde 1.4 hjælper meget i mørket sent på aftenen.
- Sigma 50mm f/1.4
- Bruges sjældent, men fungerer perfekt som all-round objektiv, og derfor meget brugbar som backup objektiv, hvis ét kamera (eller objektiv) går i stykker undervejs.
- Sigma 85mm f/1.4
- Ligesom 35mm’eren sidder 85’eren fast på det ene kamera (næsten) konstant. Perfekt egnet til portrætter og til stemningsbilleder under middagen.
Nogle vil måske gerne have mere tele, så de kan komme tættere på – specielt i kirken.
Jeg har selv haft 70-200mm i tasken, men droppede den, da jeg ikke fik den brugt i et omfang der retfærdiggjorde vægten… Men det er en afvejning, man skal gøre med sig selv.
Jeg har som sagt vænnet mig til maks. 85mm, og det fungerer rigtig fint for mig. (Også uden at være til gene for gæsterne).
Remme – Din ryg og skuldre vil takke dig
Remme er ikke så afgørende, men det er bestemt en fordel, at have hænderne fri. Jeg anbefaler en dobbelt strap, eksempelvis fra Sun Sniper eller Hold Fast, så man kan have to kameraer hængende.
Det hjælper dig igennem dagen, at du kan fordele vægten på skuldre og ryg.
Pak let med mellemringe
For at pakke så let som muligt, kan det være smart at medbringe mellemringe, så man har mulighed for at fotografere makro (af bl.a. vielsesringe) uden at skulle hive makroobjektiv med.
Mellemringene / extension tubes kan bruges mellem dine “almindelige” objektiver og fatningen i kameraet, så du opnår samme egenskaber som ved et makroobjektiv. Det er smart og bekvemmeligt ved bryllup.
Filtre
Polfilter kan være brugbart for at øge farver i himmel og fjerne eventuelle refleksioner i vielsesringe eller anden reflekterende overflade. Jeg bruger det udelukkende der, hvor refleksioner kan være udfordrende.
Jeg har ND-filter liggende i tasken, som kan være brugbart, ved fotografering med stor blænde i solen, hvilket der jo typisk er i bryllupssæsonen. 😉
Brug mange SD kort / CF kort
Medbring masser af CF / SD-kort. Drop de helt store kort med meget kapacitet, og fokuser i stedet på at have mange små.
I min optik er det en klar fordel, at sprede sine billeder ud på flere SD-kort, så man ikke mister hele baduljen, hvis et kort fejler.
Jeg anbefaler desuden at opbevare kortene i en dertil indrettet kortholder / etui, der kan købes for cirka hundrede kroner. Det er en billig og god investering, og er med til at sikrer kortene med stød, støv, statisk elektricitet osv.
Begrænset brug af flash
Jeg fraråder brugen af flash i mange situationer under bryllupper. Det kan virke generende for gæster og brudepar, hvis det blitzer løs under vielse eller under middag, og mange brudepar frabeder sig det.
Selvfølgelig kan der opstå situationer, hvor det vil være nødvendigt. I særdeleshed, hvis dine objektiver ikke er lysstærke.
Personligt medbringer jeg 3 håndholdte flashenheder, og bruger typisk én eller to under brudevals og når gæsterne lander på dansegulvet. Det giver nogle energiske billeder med rear curtain sync, og flashen er ikke helt så generende når musikken spiller.
Derudover er der mange, der fotograferer med flash under portrætfotograferingen. Personligt bruger jeg (næsten) kun naturligt lys, da det sparer lidt tid, og gør det nemmere at afprøve flere forskellige udtryk og lokationer.
Jeg har desuden sammenklappelige modifiers og stativer liggende i bilen, såfremt det bliver nødvendigt. Softboxene fra Lastolite (Ezybox) kan anbefales at bruge på location, da de er hurtige at slå op og pakke sammen.
Originale batterier slår kopierne
Jeg skyder fortsat DSLR, og har endnu ikke været ude for, at batterierne i kameraerne er løbet tør. Dog medbringer jeg altid altid minimum ét ekstra kamera-batteri, i fald der skulle opstå en defekt.
Kopi-batterierne bryder jeg mig ikke om. Deres kapacitet og ydeevne er elendig sammenlignet med originalerne.
For AA-batterier til speedlights, er min klare favorit genopladelige Eneloop Pro 2500 mAh, som jeg medbringer et dusin af, og supplerer med Ikea’s Ladda 2450 mAh. Sidstnævnte er rigtig god value-for-money.
Find din egen stil og udstyr
Find ud af hvad der fungerer bedst for dig. Det tager nogle bryllupper før man har en god fornemmelse af, hvad der passer bedst til en selv.
Udstyret har også betydning for den stil, du ender med i dine billeder. Det er ikke helt det samme, at skyde portrætter ved 85mm som ved eksempelvis 200mm. Det giver to forskellige typer portrætter. Også dét skal du have med i dine overvejelser, når du beslutter dig for udstyrslisten. Det er ikke bare et spørgsmål bekvemmelighed.
Der er altså ikke noget facit, men jeg håber dog, at indlægget her kunne give lidt inspiration til din videre færd. Hvis du har spørgsmål eller tilføjelser, er du selvfølgelig mere end velkommen til at skrive en kommentar eller en mail.