ISO er en af de tre fundamentale indstillinger, der hjælper dig til at belyse billedet korrekt. Her kommer vi nærmere ind på hvad ISO er for noget – Det handler om lysfølsomhed.
I gamle dage, før digitalkameraet, var ISO en standard, der blev brugt til at fastsætte foto-films lysfølsomhed. Jo højere ISO-tal, jo mere lysfølsom var filmen. Når man ønskede at ændre lysfølsomhed, skulle man skifte hele filmen i kameraet. Det var lidt omstændeligt sammenlignet med i dag… Nu har vi blot en indstilling på kameraet, som vi ændrer, og så justeres kameraets sensor til at opfange mere eller mindre lys.
Det betyder højere ISO i praksis
Standard-indstillingen er typisk ISO 100, og denne kan udvides til flere tusinde på moderne digitalkameraer. Den store fordel ved at øge ISOen er som nævnt, at sensoren bliver mere lysfølsom, og dermed har man mulighed for, at gøre lukkertiden kortere.
I mange situationer vil man komme ud for, at lyset er meget begrænset, og ens lukkertid dermed skal være uforholdsmæssig lang, for at opnå en korrekt eksponering. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, fordi der hurtigt kan komme rystelser og uskarphed på billedet ved for lange lukkertider.
Her kan man i stedet hæve ISO-tallet og derved opnå en kortere lukkertid.
Ulempen ved høj ISO
For hver fordobling af ISOen, fordobler vi lysindtaget, og det er jo skønt! Så er der vel ingen problemer i, at skyde indendøre i relativ mørke? Jo, høj ISO har desværre en pris…
Når sensoren skal begynde at kompensere for manglende lys, vil den begynde at “gætte” på hvordan billedet skal se ud. Det giver støj. Jo højere ISO, jo mere støj på billedet.
Mængden af støj, der bliver produceret ved høj ISO er forskellige alt efter kamera, men kameraerne bliver bedre og bedre i takt med ny teknologi.
Her er et eksempel på ISO støj, taget med et kamera, der i skrivende stund, håndterer støjen rigtig godt.
Vær opmærksom på, at 25600 er meget højt, og kun ganske få kameraer vil (på nuværende tidspunkt) opnå samme forholdsvist pæne resultat.
Lad os kort opsummere
ISO er altså lysfølsomheden på kameraets sensor. ISO-indstillingen kan hæves, således at man kan bruge kortere lukkertider og få skarpe billeder ved lav belysning. Prisen er, at man får røde, blå og grønne pixelfejl i sine billeder. Man skal altså så vidt muligt forsøge at begrænse sig.
Forskellige kameraer klarer ISO-støjen forskelligt, og de bliver hele tiden bedre. I dag er det slet ikke usædvanligt at nye kameraer, kan gå over ISO 100.000. Det er dog fortsat ganske ubrugeligt i praksis pga. den enorme mængde støj.
Men det bliver bedre i fremtiden, håber vi! Hardwaren i kameraerne bliver jo ved med at forbedres, så mon ikke vi snart ser gode resultater selv ved meget høj lysfølsomhed?
God forklaring der er nede på jorden uden at være for teknisk.
[…] indbygget blitz, så prøv at læs afsnittet om objektiver i dette indlæg eller sæt kameraets ISO et par trin […]
[…] i lav belysning, uden at ende med grynede billeder. Det skyldes, at dyre kameraer har langt bedre ISO-håndtering og dyre objektiver med stor blænde lukker mere lys […]