Hjem Tips og tricks Tjek om dit billede er stjålet – Sådan opdager du billedtyveri

Tjek om dit billede er stjålet – Sådan opdager du billedtyveri

Det sker tit at et billede bliver stjålet og brugt uden at fotografen bliver kompenseret. Sådan tjekker du om, du er ramt af billedtyveri.

Stjålne fotos

Det sker for rigtig mange af os en dag, at et eller flere af vores billeder bliver stjålet. Downloadet, måske redigeret og uploadet et andet sted. Nogen gange (ofte) er det relativt harmløst, men andre gange kan man være uheldig, at billedet har været brugt i en mere alvorlig sammenhæng.

Eksempelvis kommercielt. Eller dem der foregiver at være fotografen af et billede – bare for at få ‘streetcred’ på nettet. Sidstnævnte er dem som jeg personligt har mest afsky mod. Det er topmålet af lav moral.

Hvordan tjekker du om nogen har brugt dine billeder?

Der er overordnet set to metoder, du kan bruge til at undersøge det. De minder meget om hinanden og gør nogenlunde det samme – med få forskelle.

Den ene er Google Billeder

Google har i mange år haft funktionalitet til, at søge billeder på nettet, og Google har vel nok den mest omfattende billede-database i verden.

Gå ind på https://www.google.com/imghp?hl=da. Her bliver du mødt af et ret klassisk Google søgefelt. Den eneste forskel er, at der er et lille kamera til højre i søgefeltet.

Google Billeder søgefelt
Google Billeder søgefelt

I søgefeltet kan du søge med ren tekst. Bare indtast nogle nøgleord om dit billede, og så kan være (u)heldig at finde dit billede. Det er dog langt fra den mest optimale måde, at søge efter stjålne billeder på, for det er for usikkert og uklart at finde et specifikt billede med ren tekst.

Det er derfor du ser det lille kamera i søgefeltet. Hvis du klikker her, får du en boks op, hvor du enten kan indtaste en URL (en web-adresse. red.) til et billede eller uploade det billede, du mistænker er blevet tyvstjålet.

Google Image Search box
Søgeboksen i Google Billeder/Images

Denne funktion finder eksakte kopier af dit billede, men også billeder der ligner dit.

Prøv med forskellige versioner af dit billede. Spejlvendt, sort/hvid og andre kreative redigeringer. Det kan hjælpe til at du finder redigerede udgaver af dit foto.

Du kan downloade plugins til din browser, som gør det nemt at søge direkte i Google Billeder. Bare installer plugin’et, så får du mulighed for direkte søgning, når du højreklikker på et billede.

Google Chrome
Firefox

Den anden mulighed er TinEye

TinEye fungerer lige som Googles billedsøgning. Du kan enten indtaste en URL til et billede eller uploade et.

Herefter vil TinEye finde eksakte kopier af dit billede. TinEye finder ikke lignende billeder lige som Googles – Kun præcise matches.

Find billeder med Tineye

Til TinEye findes der også plugins til de store browsere:

Google Chrome
Firefox
Internet Explorer
Safari

Så er det bare at gå igang

Så er der ingen undskyldning for at smide dine billeder igennem søgemaskinerne, og undersøge om du skulle være ramt af tyveri.

Så mangler vi bare en metode til at finde stjålne billeder i trykte medier. 🙂 Her kan man stadig kun skabe sig et godt netværk og vise sit arbejde vidt og bredt på nettet. På den måde har du en større chance for, at nogen vil gøre dig opmærksom på, at dit foto er stjålet og brugt i et trykt medie – Hmmm, men på den anden side, øger det nok også risikoen for tyveri.

Ja kampen er hård, men….

Gør noget – Statuér et eksempel hvis DIT billede bliver stjålet

Vi kommer det nok aldrig til livs, og vi kan aldrig gardere os mod tyveri, men vi kan stå sammen! Hele communitiet… Og statuere et eksempel, når vi oplever at billeder bliver stjålet. Loven er på vores side, og vi må aldrig lade stå til eller se igennem fingre, hvis vi ønsker at mindske tyveri af billeder på nettet.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here