Hjem Tips og tricks Tjek om dit billede er stjålet – Sådan opdager du billedtyveri

Tjek om dit billede er stjålet – Sådan opdager du billedtyveri

Det sker tit at et billede bliver stjålet og brugt uden at fotografen bliver kompenseret. Sådan tjekker du om, du er ramt af billedtyveri.

0
Stjålne fotos

Det sker for rigtig mange af os en dag, at et eller flere af vores billeder bliver stjålet. Downloadet, måske redigeret og uploadet et andet sted. Nogen gange (ofte) er det relativt harmløst, men andre gange kan man være uheldig, at billedet har været brugt i en mere alvorlig sammenhæng.

Eksempelvis kommercielt. Eller dem der foregiver at være fotografen af et billede – bare for at få ‘streetcred’ på nettet. Sidstnævnte er dem som jeg personligt har mest afsky mod. Det er topmålet af lav moral.

Sådan tjekker du om nogen har brugt dine billeder

Der er overordnet set to metoder, du kan bruge til at undersøge det. De minder meget om hinanden og gør nogenlunde det samme – med få forskelle.

Den ene er Google Billeder

Google har i mange år haft funktionalitet til, at søge billeder på nettet, og Google har vel nok den mest omfattende billede-database i verden.

Gå ind på Google Images. Her bliver du mødt af et ret klassisk Google søgefelt. Den eneste forskel er, at der er et lille kamera til højre i søgefeltet.

Google billeder
Søg med Google Images

I søgefeltet kan du søge med ren tekst.
Bare indtast nogle nøgleord om dit billede, og så kan være (u)heldig at finde dit billede. Det er dog langt fra den mest optimale måde, at søge efter stjålne billeder på, for det er for usikkert og uklart at finde et specifikt billede med ren tekst.

Det er derfor du ser det lille kamera i søgefeltet.
Hvis du klikker her, får du en boks op, hvor du enten kan indtaste en URL (web-adresse, red.) til et billede eller uploade det billede, du mistænker er blevet tyvstjålet.

Google Image Search box

Denne funktion finder eksakte kopier af dit billede, men også billeder der ligner dit.

Prøv med forskellige versioner af dit billede. Spejlvendt, sort/hvid og eventuelt andre kreative redigeringer. Det kan medvirke til, at du finder redigerede udgaver af dit foto.

Du kan nemt søge efter billeder ved at højreklikke på dem i Chrome, og vælge “Søg efter billedet på Google”.

Bruger du Firefox kan du installere det officielle plugin fra Google, så du får samme mulighed dér.

-> Plugin til Firefox

Den anden mulighed er TinEye

TinEye fungerer lige som Googles billedsøgning. Du kan enten indtaste en URL til et billede eller uploade et.

Herefter vil TinEye finde eksakte kopier af dit billede. TinEye finder KUN eksakte matches – ikke lignende billeder som Google Images gør.

Tineye reverse image search
Søg med TinEye

Der også TinEye-plugins til de store browsere:

Du kan finde plugin til Chrome, Safari, Opera og Firefox her:
https://www.tineye.com/extensions

Så er det bare at gå igang

Så er der ingen undskyldning for at smide dine billeder igennem søgemaskinerne, og undersøge om du skulle være ramt af tyveri.

Så mangler vi bare en metode til at finde stjålne billeder i trykte medier. 🙂 Her kan man stadig kun skabe sig et godt netværk og vise sit arbejde vidt og bredt på nettet. På den måde har du en større chance for, at nogen vil gøre dig opmærksom på, at dit foto er stjålet og brugt i et trykt medie – Hmmm, men på den anden side, øger det nok også risikoen for tyveri.

Ja kampen er hård…

Din ret krænket? Vurder situationen, og statuer om nødvendigt et eksempel

Er du havnet i ophavsretskrænkelse, er mit bedste råd at vurdere situationen. I nogle tilfælde vil der være tale om sagesløse private, der ved en fejl har brugt beskyttede billeder. I andre tilfælde vil du være ude for, at konkurrenter har stjålet dem. Jeg ved godt, hvor jeg lægger min energi.

Hvad er din holdning? Hvor large er du, når det kommer til ophavsretskrænkelser?

Uanset hvordan du griber det an, så er loven på din side. Og hvis vi ønsker at mindske tyveri af billeder på nettet, er det bedste måske at statuere et eksempel, når det sker…

Del gerne dine oplevelser med os andre.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here