Hjem Tutorials Sådan tager du skarpe og eminente billeder om natten og aftenen

Sådan tager du skarpe og eminente billeder om natten og aftenen

Aften- og nattebilleder kan være ekstremt flotte, og du kan selv tage dem! Læs med her og få opskriften.

8
Nattebillede af byen

Jeg er personligt helt vild med natte- og aftenbilleder, og blev faktisk ret overrasket, da jeg fandt ud af hvor nemt det var at tage dem. Det kræver bare to ting:

  • De rette indstillinger (lang eksponeringstid)
  • Et sted at stille kameraet, så det står helt fast.

Vi slipper nok ikke helt så let, så her kommer er en lidt mere grundig forklaring.

Ud af komfortzonen (Auto mode)

Manuel indstilling
Indstil i M(Manuel) mode.

Når du skal tage gode, skarpe billeder om aftenen eller i mørke omgivelser, er det vigtigt, at komme væk fra kameraets auto mode.

Det er stort set umuligt, at tage gode billeder om aftenen med kameraet på automatik.

Vi skal hen på den infame M-indstilling (manuel), men lad være med at miste modet! Det er såmænd ikke så svært.


ISO’en skal sættes helt ned på 100
.
Ja, den er god nok – du læste rigtigt. Mange vil måske fortælle dig, at ISOen skal være høj, når du tager billeder i mørke, og det er også til dels rigtigt. Når ISO’en er høj optages der nemlig mere lys, så man undgår rystede billeder pga. lang lukkertid.


TIP: HVIS UD HAR EN STOFPOSE ELLER LIGNENDE, KAN DEN VÆRE EKSTREMT NYTTIG SOM STATIV. FYLD DEN LET MED SAND, RIS ELLER LIGNENDE, SÅ DEN KAN FUNGERE SOM ET STABILT OG FLEKSIBELT UNDERLAG TIL KAMERAET. SUPER PRAKTISK – OG BILLIGT.

Det gælder bare ikke for denne slags aften- og nattebilleder. Her skal kameraet nemlig stå fast på et stativ e.l. så det ikke ryster.

Du kan også bruge remedier fra naturen til at stille kameraet på. F.eks en stor sten, en bænk, et bord, et bil-tag eller lignende. Det er ikke strengt nødvedigt med et stativ/tripod. Bare du kan stille kameraet et solidt sted.

Op med blænde-tallet! Ja, du hørte rigtigt igen.

Selv om kameraet får mindre lys ind med en lille blænde (højt blændetal), så er det altså vigtigt, at den kommer relativt højt op. Gerne omkring f/9 eller f/11. Her vil objektiverne typisk tegne aller skarpest.

På den måde producerer vi flotte billeder, der er skarpe hele vejen igennem. Vi kompenserer bare for lys-tabet med længere lukkertid. Husk at kameraet jo står helt fast, så lukkertiden kan i praksis være flere minutter uden at billedet vil blive rystet.

Lukkertiden. Hvad gør vi med den?
Her bliver du nødt til at prøve dig frem, men start evt. med 5-10 sekunder. Hvis billederne er for mørke, så sætter du den op til 20 sekunder eller mere, og hvis billederne bliver for lyse, sætter du bare lukkertiden et par sekunder ned.

Hvis eksponeringstiden bliver uforholdsmæssig lang (30+ sekunder), kan du eventuelt sætte din ISO op til 200, for at få lukkertiden lidt ned.

Der er forskel på hvor lyst der er om aftenen og natten, men her er et par estimater på lukkertider du kan bruge som udgangspunkt, når du tager dine billeder.

Estimaterne her er vejledende med udgangspunkt i en ISO på 100.

  • Oplyst gade i indre by, 5-15 sekunder
  • Mørk indre by, 30-60 sekunder
  • Strand, 30-180 sekunder
  • Stjernehimmel, 20 sekunder – mange minutter
  • Havn, 30 sekunder

Det giver måske et praj om hvordan lukkertiden skal indstilles, når du tager billeder om aftenen. Igen – det er selvfølgelig afhængig af flere faktorer, bl.a. blændetal og belysning.

Indstillings-eksempel på et natte/aftenbillede
Indstillings-eksempel på et natte/aftenbillede.

Hvordan sætter man kameraet på mere end 30 sekunder?

Godt spørgsmål. De fleste kameraers maksimal-lukkertid på M-mode er 30 sekunder. For at komme over 30 sekunder, skal kameraet indstilles i BULB (B) mode. Det er basalt set det samme som M. Den eneste forskel er, at lukkertiden kan være ubegrænset, da man selv skal holde udløseren inde i den tid, man ønsker eksponeringen skal tage.

Vi anbefaler denne trådløse, infrarøde udløser. Så undgår du, at røre ved kameraet og dermed risikere rystelser, og du får ikke blodmangel i din stakkels finger.
BULB
indstillet i B(BULB)

Indstil fokus manuelt

Det kan være lidt svært for at få fokus med autofokus i lav belysning. Derfor får du tit det bedste resultat, hvis du indstiller fokus manuelt på forhånd.

Sæt objektivet til manuel fokus og indstil det så godt du kan, så lys, lamper og huse f.eks står knivskarpt i mørket. Hvis dit kamera har Live-view funktion, så brug evt det, da det er det lidt nemmere at indstille fokus præcist ved at kigge på displayet.

Aktiver selvudløser (Hvis du ikke har ekstern udløser)

Jamen hør, jeg skal ikke selv med på billedet!”.
Nej, det ved jeg godt. Vi bruger også kun selvudløseren fordi vi på den måde undgår at ryste kameraet med fingeren.

Når kameraet er placeret fast og solidt, trykker du udløseren i bund, fjerner lapperne fra kameraet og venter et par sekunder. “KLIK”, kameraet eksponerer i nogle sekunder og lukker så igen. Først nu kan du røre ved kameraet igen og se resultatet.

Hvis du har en udløser, bruger du selvfølgelig bare den.

Hvis billederne er for lyse eller mørke, så retter du bare på lukkertiden. Måske skal fokus også finjusteres.
Prøv dig frem, indtil du får det bedste billede af aftenen / natten.

Husk også at skyd i RAW. Det vil du få glæde af, når du sidder hjemme i varmen ved computeren.

Billedet her er taget med ISO 100, F/16 og 65 sekunders lukkertid (brugt trådløs infrarød udløser), og justeret i RAW.

Nattebillede af byen

Hvis billederne mangler skarphed

Jeg hører ofte, at billederne ikke blive skarpe nok. Det kan der være flere årsager til. De mest almindelige er:

Rystelser
Hvis du selv trykker på udløser knappen bliver billederne sandsynligvis rystede. Brug derfor en fjernbetjent udløser eller selvudløser.

For stor blænde (lille blændetal)
Jo større blænden er, jo større er sandsynligheden også for, at dele af billedet bliver uskarpt. Vælg derfor en lille blænde (stort blændetal).

For lille blænde (højt blændetal)
Små blænder kan også gøre billedet uskarpt. Når lyset skal passere et meget lille hul, kan der opstå optiske udfordringer. Mange objektiver yder rigtig godt omkring f/9.

Uskarpt objektiv
Nogle objektiver kæmper med skarpheden, og det er ikke usædvanligt, at der skal et andet objektiv til, før du kan producere kniv-skarpe nattebilleder.
Prøv evt. at lån/lej et objektiv af en bekendt eller en fotobutik.

Ude af fokus
Uanset om du bruger manuel fokus eller autofokus, kan det være svært at ramme præcis fokus i svag belysning. Vær derfor særligt opmærksom på, om der er korrekt fokuseret.

Jeg håber at I blev klogere, og har fået blod på tanden til at tage flotte nattebilleder.

Del gerne dine aftenbilleder her, så vi kan se jeres flotte resultater.

8 KOMMENTARER

  1. Dejlig overskuelig vejledning.👍
    Hvilke objektiv, til Canon kamera, kan du anbefale? Gerne uden den store udgift, da det er min 14 årig datter, der vil prøve kræfter med aften/natte billeder.

    • Hej Heidi,

      Tak for kommentaren.

      Til den type aften- og nattebilleder, der er omtalt i artiklen, er det ikke så afgørende hvilket objektiv, man bruger. Her handler det mest om teknik, som du kan læse i indlægget, samt at kameraet står stabilt på et stativ eller lignende.

      Hvis det derimod er fordi din datter generelt gerne vil eksperimentere med portrætter og “almindelige” billeder i lav belysning, kan jeg foreslå Canon 50mm f/1.8, der er til at betale sig fra. (https://www.pricerunner.dk/pl/543-3065792/Kamera-Objektiver/Canon-EF-50mm-F1.8-STM-Sammenlign-Priser). Den store blænde på f/1.8 byder på et meget stort lysindtag, hvilket gør det perfekt til mørke omgivelser, hvor der ikke er plads eller tid til at sætte kameraet på stativ. Med en blænde på 1.8 vil hun også få en lækker baggrunds-sløring på sine portrætter, og det vil sjældent være nødvendigt at have kameraet på stativ.

      Vi har også skrevet om egenskaberne for 50mm-objektivet her: https://digitaleye.dk/derfor-skal-du-eje-en-fast-50mm/

    • Hej Dorte,

      Tak for din kommentar.
      Vejledningen er ikke tiltænkt video. Her er tommelfingerreglen, at lukkertiden skal være det dobbelte af dine “frames per second”. Hvis du eksempelvis optager video i 25 fps, skal din lukkertid optimalt set være 1/50 sek, for at få et “naturligt feel”. Derfor kan vi ikke røre super meget ved lukkertiden, men må i stedet arbejde med at blænde op eller sætte ISO op.

      Det er ikke altid muligt, at få de resultater, man gerne vil have i mørket, men så kan man introducere noget kunstigt lys i sin scene.

      De bedste hilsner,
      Kasper

  2. Hej,

    jeg var på natlig bådtur på en flod på Philipinerne år tilbage. En af seværdighederne fra den vuggende båd var ildfluer, der sad i træerne langs bredden. Kan man få et foto af dem ? de bevægede sig og båden bevægedes sig også, i et ellers kulsort mørke. Min kone var irriteret over jeg ikke bare kunnne tage et billede (hun er ikke så foto teknisk). Kan det lade sig gøre ? jeg kunne ikke få et ‘fast underlag’ til apparat (NIKON D60)

    • Hej Ole, dejlig, frisk historie i denne mørke tid. Et smukt motiv, du har haft mulighed for at fange.

      Jeg tænker, at den bedste løsning i sådan et scenarie er, at sætte ISO op og blænde relativt meget op, så der kommer lys nok på sensoren til, at du kan fange ildfluerne med relativt hurtig lukkertid.
      Det kræver dog lidt af udstyret.

      Løsningen på udfordringen med den bedre halvdel, søger jeg også selv efter. 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here