Hjem Billedbehandling Lilla streger på fotos – Derfor oplever du “chromatic aberration”, og sådan...

Lilla streger på fotos – Derfor oplever du “chromatic aberration”, og sådan retter du det

0
Kromatisk afvigelse

Du kommer hjem med lækre billeder, og alt spiller rigtig godt umiddelbart – God komposition, fine lysforhold og lækkert motiv. Men hov – Hvad er det for et lilla eller grønt skær, du kan se omkring nogle af genstandende i billedet? Det kaldes chromatic aberration (kromatisk aberration eller kromatisk afvigelse på dansk) og skyldes en brydningsfejl i glasset.

Bare rolig – Dit objektiv er ikke defekt eller i stykker. Kromatisk aberration er en ganske almindelig uhensigtsmæssighed på især billige objektiver eller objektiver med stor blændeåbning.

Fænomenet opstår når linseelementer fokuserer lys ned på sensoren, og der sker en brydningsfejl, som spreder lyset og visse farver i spektret “falder udenfor” og står uskarpt.

Sådan ser kromatisk aberration ud

På billeder vil du kunne se fejlen (eller uhensigtsmæssigheden) ved grønne eller lilla aftegninger i områder med stor kontraster. F.eks. langs grenene på et træ, med lys himmel bagved.

Det vil typisk være særligt synligt i hjørnerne af et billede, men kan opstå over alt, hvor der er kontrastfulde overgange.

Sådan fjerner du chromatic aberration

Chromatic aberration er aldrig ønsket i et foto, og heldigvis er det meget ofte nemt at fjerne.

Er du den heldige ejer af Photoshop eller Lightroom, kan du med blot ét enkelt træk i en “slider” fjerne chromativ aberration.

I Lightroom navigerer du til “Lens Corrections” (da det jo er en linsefejl), og klikker “Remove chromatic aberration”. Det løser ofte problemet, men hvis det ikke hjælper i dit tilfælde, har du mulighed for at fjerne det manuelt, ved i stedet at klikke på pipetten under Lens Corrections og vælge farven, der skal fjernes.

I Photoshop er den nemmeste løsning at åbne billedet i Adobe Camera Raw (Filter – Camera Raw Filter). Her vælger du “Optics” og leger med sliderne under “defringe” / “rens kant”.

Sådan undgår du at problemet opstår

Der er flere ting man kan gøre, for at undgå at problemet opstår.

Den ene er at investere i objektiver med glas af bedre kvalitet. Det vil løse en del af problemet, men ikke altid.

En anden løsning er at undgå motiver med store kontraster i overgangene. F.eks. motiver op mod en lys himmel.

Mindre blændeåbning kan også hjælpe. Det vil sige, at en del af problemet kan løses ved at blænde ned. (Altså større blændetal). De fleste objektiver har et sweet spot omkring blænde ~8-9, hvor de optiske fejl er mindst.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here