Hjem Begynder Forstå forskellen mellem Adobe Lightroom og Photoshop

Forstå forskellen mellem Adobe Lightroom og Photoshop

0
Lightroom vs Photoshop

Lightroom og Photoshop er to af de helt store giganter indenfor billedbehandling, og er dominerende på markedet. De er begge en del af Adobes Creative Cloud-løsning, og begge programmer byder på utroligt gode værktøjer til hurtig og effektiv efterbehandling. Men hvornår er Lightroom fordelagtigt fremfor Photoshop? Og hvorfor skal man have to programmer til det samme? Det kigger vi på her.

Lightroom er til katalogisering og effektiv RAW-efterbehandling

Lightroom adskiller sig i særdeleshed fra Photoshop på dets funktioner til organisering af filer. I Lightroom får du både en RAW-editor og et katalog, hvor du har mulighed for bl.a. sortering og keyword-tagging, så du altid har styr på dine filer.

RAW-editoren er hurtig og effektiv, og du kan hurtigt skabe solide billeder med justeringer i højlys, skygger og farver. Til gengæld møder du begrænsninger i forhold til manipulation, hvor Photoshop er langt bedre egnet.

Lightroom er altså primært beregnet til at behandle RAW-filer og organisere dem, så du bedre kan holde overblik over dine mange billeder.

Photoshop brillere i efterbehandling og manipulation

Photoshop har også sin egen RAW-converter, Adobe Camera Raw (ACR), der er meget lig den, vi finder i Lightroom. Her kan du lave de helt samme justeringer, dog med en lidt kedeligere og mindre grafisk brugerflade.
Den store forskel er, at du kun har mulighed for at behandle ét foto ad gangen i ACR, og der er ingen mulighed for katalogisering af filer eller tagging af keywords o.l. For at ACR/Adobe Camera Raw skal fungere på samme måde som Lightroom, vil du have behov for, at bruge ekstra programmer som eksempelvis Adobe Bridge til tagging og klassifikation.

Photoshop udmærker sig derudover ved, at det er et af verdens bedste programmer til manipulation og større ændringer i fotos. Er du godt kendt i Photoshop og har gode kreative evner, er der stort set ingen begrænsninger ift., hvad du kan opnå. Manipulering og ændringer i billedets egentlige indhold er ikke muligt i samme omfang i Lightroom.

Lightroom og Photoshop går hånd i hånd

“Skal jeg bruge Photoshop eller Lightroom?”, lyder spørgsmålet ofte. Og til det spørgsmål kan man næsten kun svare, “Begge!”.

For de har, som du kan læse ovenfor, hver sine styrker, og de harmonerer rigtig godt med hinanden. Derfor vil det være en fordel, at tillære sig begge programmer – Så er man bedre rustet til et godt workflow, hvor man har større mulighed for organisering af sine filer, efterbehandling og redigering.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here