Hjem Begynder Rant: Stop så med at kalde objektiver for linser

Rant: Stop så med at kalde objektiver for linser

7
Stop med at kald det en linse

Med fare for at blive udskældt og kaldt en småborgerlig lømmel med for lidt at gå op i, begiver jeg mig alligevel ud i at forklare, hvorfor det er vigtigt, at du stopper med at kalde dine objektiver for linser.

Hvis du følger lidt med i fotografiske fora rundt omkring på nettet, så er du med garanti stødt på ordet linse, når der menes objektiv. Måske er du selv én af dem, der bruger det forkerte ord?

Jeg støder i hvert fald selv på det dagligt på Facebook, og irriteres en lille smule hver gang. Egentlig mest fordi jeg hver gang ser en storbarmet Bryggen-tøs for mig, men også fordi, det er med til at ødelægge vores sprog, hver gang ordene bruges forkert… Ikke bare dét ene ord, men holdningen. Sløseriet med sproget. Støt nu op og værn om vores sprog.

Vi har allerede skabt os en masse såkaldte pendulord i ordbogen pga. dovenskab og dumhed. De er irriterende, og bidrager allesammen til et forringet sprog, hvor dele af eller hele meningen med en sætning går tabt.

Nogle af de værste pendulord vi har, er ‘Bjørnetjeneste’ og ‘Forfordele’. Gode danske ord, som for længst er blevet misbrugt og ødelagt. Ja, du er måske endda i tvivl om den oprindelige betydning af disse ord – Det er fordi de allerede er jævnet med jorden. De er ubrugelige i dag.

Lad nu være med at gør det samme med objektiv/linse.

Der kræver intet ekstra, at bruge den korrekte benævnelse, og du hjælper med at værne om det danske sprog, så vi ikke får mere ‘majonæse’, ‘Svejts’, ‘snitsel’ og underlige bjørnetjenester.

Husk, det handler om vores sprog.

Nå, hvad er en linse så?

Hvis du oprigtigt ikke ved, hvad en linse er, så beklager jeg at have skældt sådan ud. Det fortjener selvfølgelig en undskyldning.

En linse er helt kort fortalt et glas-element, der sidder i mange optiske instrumenter – blandt andre objektiver. Her sidder der som regel adskillige linser med forskellige udformninger, der fokuserer lyset gennem objektivet.

7 KOMMENTARER

 1. Det er nu ikke forkert at kalde et objektiv for linse. At du ikke bryder dig om det, gør det ikke mindre korrekt.

  fra http://www.dsn.dk/?retskriv=linse&ae=0 :

  linse sb., -n, -r, -rne (OPTIK et skiveformet glas- el. plasticlegeme; et frø; en kage), i sms. linse-, fx linsesuppe, linseform

  linselus sb., -en, linselus, -ene (UFORMELT person som er overdrevent glad for at komme i medierne)

  • Dit uddrag af Nudansk Ordbog understreger faktisk, at betegnelsen “linse” er forkert, hvis den bruges som synonym for “objektiv”.

 2. Jo det er forkert at kalde det en linse.
  Hvis det skal endelig skal være så kald det en linse samling. For EN linse det er på alle måder forkert

  Det rette ord er og bliver objektiv

  • Nej, for faktisk er “objektiv” et tillægsord, der betyder “på samme side som genstanden (objektet)”, ligesom “okular” er et tillægsord, der betyder “på samme side som øjet (oculus)”.
   Den helt korrekte betegnelse er derfor “objektivlinse” (over for “okularlinse”. Dette forkortes af nogle til “linse” – af andre til “objektiv”.
   Sprogligt set er det noget sludder at bruge et tillægsord som navneord, så hvis du vil værne om sproget, skulle du nok først feje for egen dør.

   P.S.: Jeg er også “opdraget” til at irettesætte folk, når de siger “linse” om et objektiv, og det ligger dybt i mig … men jeg er ved at lære mig selv ikke at rette fejl, der ikke er det.

  • “Kald” er bydeform af verbet “kalde”.
   Det hedder “at kalde”, og der mangler derfor et e, som skrevet her.

 3. Du har ret i at “objektiv” er den korrekte betegnelse. Men “linse” er nemmere at sige – og du ved jo hvad jeg mener!

  “Lad nu være med at gør det samme med objektiv/linse.”
  Her er et “e” – find selv ud af hvor det mangler!

  ” ‘Bjørnetjeneste’ og ‘Forfordele’. Gode danske ord, som for længst er blevet misbrugt og ødelagt.”
  Enhver sprogforsker kan fortælle dig at ord skifter betydning gennem deres levetid.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here