Hjem Fotografering Ejer Facebook dine billeder? Læs hvad skal du være opmærksom på

Ejer Facebook dine billeder? Læs hvad skal du være opmærksom på

0
Ejer Facebook dine billeder?

“Når du lægger billeder op på Facebook, giver du afkald på alle dine rettigheder, og alle kan bruge dem!”, lyder det af og til i kommentarsporet i diverse debatter, når emnet falder på billeder på sociale medier.

Men er det nu også rigtigt, at du overdrager dine rettigheder, når du uploader billeder til Instagram eller Facebook?

Det korte svaret er nej

Nej, du giver ikke afkald på dine rettigheder til et bilede, når du uploader det på det sociale medie! Ophavsretten tilhører dig, og vil altid gøre det.

Til gengæld vil du rigtigt nok overdrage en relativt omfattende ikke-eksklusiv licens til, at Facebook må bruge, ændre og distribuere dit indhold på deres platforme uden kreditering. Dette er med henblik på, at kunne vise relevant indhold til sine brugere.

Hvis man tænker over det, giver det egentlig god mening. Facebook lever af at samle mennesker, og “fodre” dem med indhold, som de med sandsynlighed vil kunne lide. I den forbindelse vil dit profilbillede eksempelvis kunne poppe op hos en potentiel ven, for at foreslå en venneanmodning.

Der er mange situationer, hvor det giver rigtig god mening, at bruge dit indhold, uden at det er krænkende.

Dine billeder bliver brugt til marketing

En sætning som får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange. Men sandheden vil typisk være lidt mere harmløs.

Når virksomheder markedsfører sine produkter eller Facebook-grupper via Facebook Ads, vil dit navn og profilbillede kunne blive brugt uden kompensation til dig. Helt lavpraktisk betyder det blot, at dine venner vil kunne se dit navn og profilbillede ved en annonce for en virksomhed, som du i forvejen synes om. F.eks. med teksten, “Allan synes godt om Proshop.dk.” (Hvis du altså hedder Allan)

Licensen ophører, når du sletter dit indhold

Licensen til at måtte bruge dine billeder og øvrige indhold, ophører når sletter det – Med det forbehold at andre ikke har delt det.

I visse tilfælde kan der gå noget tid før indholdet slettes helt, men det vil typisk blive fjernet fra alle deres tjenester senest 90 dage efter sletning.

Kan jeg stole på at Facebook ikke misbruger mit indhold?

Ja, det er jo det store spørgsmål. Som udgangspunkt følger Facebook de regler der er blevet dem udstukket, og der føres med mellemrum tilsyn med blandt andet databehandling, og om de overholder loven i det hele taget.

Facebook vil gerne holde på sine brugere, og give dem gode oplevelser. Det skaber gode resultater for dem, at brugerne er tilfredse.

Så generelt set er der nok næppe stor fare for, at dine billeder bliver brugt af mastodonten til formål, der ikke er helt i trit med god skik.

Del du bare løs, og brug de sociale medier positivt til at skabe eksponering for dig eller din forretning.

Facebooks “Terms of use” står i øvrigt på dansk her: https://www.facebook.com/terms.php – Læs eventuelt pkt. 3.3.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here