De fleste fotografer vil på et tidspunkt blive bedt om, at fotografere større grupper. F.eks. et konfirmandhold, en børnehave, vuggestue eller en skoleklasse. Der er mange ting at holde styr på, og det kan være svært at få det til at sidde i skabet.
Hvordan får man personerne opstillet ordentligt, og hvilke indstillinger skal man bruge? Det kigger vi på her.
Jeg har set mange gruppefotos i mit liv som fotograf. Rigtig mange gode og skarpe billeder, men desværre også mange der kunne være blevet bedre.
Og det er en skam! Skolefotos er typisk noget der kun bliver lavet én gang om året, og hvis fotografens arbejde ikke er i orden, er det spild af både elevernes tid og forældrenes penge. Endnu værre er det med konfirmandhold, der er en “once in a life time”-mulighed for dem.
Men mist ikke modet! Der er en første gang for alle, og hvis du bare følger rådene her, er du godt på vej til at få et godt gruppefoto i kassen.
Opstilling af gruppen
Opstillingen er vigtig. Selv om der ikke er meget at lege med rent kompositorisk, så er der alligevel enkelte ting, som man kan tænke over. Alle grupper er forskellige, og man vil – afhængig af gruppens størrelse og type, sandsynligvis skulle arbejde lidt kreativt med opstillingen.
Det klassiske konfirmandhold er ikke så svært. Her vil en sikker approach være, at have gruppen stående foran alteret – drengene stående på en række bagerst, og pigerne siddende på stole foran.
Det vil være en fordel, at placere de høje drenge midterst og de lave yderst, så vi har en “Dalton-effekt”. Det sikrer at der ikke er bølgegang i rækkerne, som kan være forstyrrende for blikket.
Ved skolefoto og børnehavegrupper vil man typisk forsøge at stille personerne foran en baggrund, som ikke er alt for forstyrrende. En ensartet væg eller en stor, ensfarvet baggrund (eller stof). Det kan være en udfordring nogle steder, at finde en god baggrund, så vær forberedt på at arbejde lidt kreativt. En gang i mellem kan der være behov for lidt photoshop-arbejde efterfølgende, for at fjerne forstyrrende elementer.
Det menneskelige aspekt
Når du arbejder gruppefotos, er det vigtigt at du overvejer og tænker over hvem, du skal fotograferer. F.eks. vil det ikke give mening at bruge samme menneskelige approach til børnehavebørn som til konfirmander.
Konfirmander kan f.eks. (uden at blive alt for generaliserende) have en tendens til, at være ret selvbevidste mens vuggestuebørn er meget stille og observerende overfor en fremmed fotograf. Forbered dig på målgruppen og arbejd med det, du har at gøre med.
Det tekniske – Sådan indstilles kameraet
Når vi skal fotografere grupper af flere mennesker, skal vi først og fremmest være sikre på, at alle personer er i fokus.
Når personerne står på 2-3 rækker, vil det være en nødvendighed med en lille blænde (højt blændetal, f.eks. f/9), så alle står skarpe og er i fokus.
Når ISO og lukkertid er indstillet efter lysets kvalitet og styrke, er du klar til at skyde.
I store grupper vil der ALTID være mindst én der lukker øjnene på dine fotos. Skyd derfor en række hurtige serier af grupperne, når du smiler. Jo flere billeder, jo større sandsynlighed for, at alle smiler og har åbne øjne.
Har du et super godt foto, men med enkelte personer der har lukkede øjne, så fortvivl ikke. Det er relativt nemt at klippe/klistre i Photoshop. Bare brug et af de mange andre billeder, klip personerne ud, og sæt vedkommende ind på dit foto.