Som tidligere nævnt i vores guide til forskellige brændvidder, kan man ikke kan sætte et mærkat på objektiverne, og diktere hvordan de skal bruges.
Vi arbejder i et kreativt fag, og der skal være plads til forskellighed og kreativitet, og sådan er det selvfølgelig også med objektiver til portrætfotografering; Der findes intet facit, men her giver vi vores bud på gode objektiver og brændvidder til det klassiske portræt.
Den fantastiske 50mm
Personligt sværger jeg til 50mm! Det er en fuldstændig fantastisk brændvidde med så mange kreative muligheder.
Mange fotografer vil nok påstå, at det er for kort en brændvidde til almindelige, klassiske portrætter, fordi ansigtet kan få uhensigtsmæssige forvrængninger på de korte brændvidder. Men det handler om at være kreativ og komme lidt på afstand.
Den faste brændvidde betyder også, at man kan udnytte de store blænder, og sløre baggrunden fuldstændigt, så kun personen er i fokus.
På location-shoots er Sigmas 50mm f/1.4 A mit go-to objektiv.
Til studieoptagelser er 50mm dog ikke altid oplagt. Her vil man typisk have brug for en lidt længere brændvidde, for at skabe det klassiske portræt.
Den sikre 85mm
Hvis man er tilpas med ikke at have zoom, er 85mm en helt fantastisk brændvidde til gode portrætter og headshots. Brændvidden bidrager med en god, sikker komprimering der portrætterer ansigter uden store forvrængninger.
Desuden har man med den faste optik mulighed for at fotografere med store blændeåbninger, og dermed få flotte baggrundssløringer. Det fremhæver ansigtet og sætter personen i fokus. Et super godt portætobjektiv.
Arbejdshesten, den eminente 70-200mm
Hvis økonomien tillader det, vil et 70-200mm f/2.8 (eller f/4 hvis man kan nøjes med mindre lysindtag) være et af dine allerbedste valg.
Udover at være fantastisk til portrætter med sin alsidighed og relativt store zoomområde, udmærker 70-200mm sig ved, at være fuldstændig fantastisk til næsten alle fotoopgaver. Det er en arbejdshest af de helt store.
Ved portrætfotografering kan du drage nytte af den flotte komprimering af billede på de store brændvidder. Komprimeringen betyder, at forgrund, mellemgrund og baggrund bliver “trukket sammen”, og dét giver, udover en flot baggrundssløring, en flot og naturlig effekt på ansigter – Der er ingen forvrængninger, der trækker i ansigtets former.
70-200mm er et uvurderligt stykke værktøj for såvel professionelle fotografer som hobbyfotografer. Dog kan det med sin pris på omtrent 15000 kroner være en stor mundfuld rent økonomisk. Der findes flere forretninger der laver afdragsordninger på high-end udstyr. Du kan læse mere her om butikker med afdragsordninger.
Objektivet egner sig super godt til såvel headshots af enkelte personer, portrætter af familier samt bryllupsbilleder. Derudover er det fantastisk velegnet til sport, begivenheder og alt muligt andet. Men det er en anden snak…
Selv om dette fabelagtige stykke glas ikke ligger i tasken, er der dog stadig rig mulighed for fede portrætter – For alle objektiver har deres berettigelse…
Kun din fotografiske kreativitet sætter grænserne
Selv om nogle objektiver er mere egnede til klassiske headshots end andre, er der som nævnt tidligere intet endegyldigt facit på et godt portræt-objektiv. Det er din kreativitet der bestemmer, og selv små brændvidder kan lave eminente portrætter.
Nogle af verdens mest ikoniske portrætter fra bland andet mange af Magnums fotografer (verdens mest anerkendte fotograf-sammenslutning) er skudt med relativt små brændvidder. Måske fordi disse i højere grad byder på kreativ udfoldelse.
Så ud med kameraet, og skyd løs.
Har du et favorit-objektiv, når det gælder portrætfotografering, så del gerne din erfaring i kommentarene.