En af de rigtig gode ting ved vinter, er de mange smukke motiver, der udfolder sig i frostvejret. Et af de mest populære vintermotiver, er frosne sæbebobler. Her får du en trin-for-trin guide til at opnå perfekte fotos af bobler i frosten, som vil imponerer enhver der ser dem.
Billeder af frosne sæbebobler er super tilfredsstillende at fotografere og se på efterfølgende. De helt unikke krystalliseringer i boblernes overflade kombineret med lav vintersol og de kompositoriske egenskaber i runde objekter, får det hele til at gå op i en højere enhed. Alle bobler vil udvikle sig forskelligt i frosten, og iskrystallerne vil alle være forskellige fra hinanden. Derfor løber du aldrig tør for nye motiver. Der er altså lagt i ovnen til mange timer i sneen 😉
Hvis vejret er rigtigt – bare et par graders frost og ingen vind – er det oven i løbet ret nemt at lave flotte billeder. Det kræver blot den rette opskrift på sæbeboblevand.
Opskriften – Sådan laver du sæbeboblevand
Opskriften på sæbeboblevand er nem og lige til. Det er cirka samme blanding, som man sommetider ser blive blive brugt på gågaden, når “sæbeboble-gøglerne”, laver kæmpe bobler i sommervarmen til stor fornøjelse for børn og barnlige sjæle.
Glycerinen er hemmeligheden. Den hjælper til at stabilisere opløsningen, så sæbeboblerne ikke brister så nemt.
Du skal bruge:
- 2 deciliter vand
- 1 deciliter opvaskevaskemiddel
- 2 spiseskefulde glycerin
Tingene skal blot blandes og røres godt rundt.
Har du ikke mod på at tage i Matas eller købe glycerinen online, kan du bruge et almindeligt sæbeboble-kit, som dem børnene leger med. Det medfølgende pusteredskab er også ret nemt at arbejde med.
Klar, parat, pust
Når du har alle remedierne klar, finder du et pænt område – måske nogle frosne grene og blade – hvor sæbeboblerne kan hægte sig fast og hurtigt fryse til is.
Blæs så sæbeboblen med sugerøret og vær klar med kameraet, når det lykkes. Det kan tage nogle forsøg at få det til at fungere, så hav lidt tålmodighed – selv om det kan være svært i kulden 😉
Eksperimentér med forskellige brændvidder og blænder. Det kan i øvrigt være en fordel at benytte et makroobjektiv, hvis du har adgang til sådan et. Alternativt kan du prøve med mellemringe, for at komme lidt tættere på motivet.
Tip: Modlys kan fungere rigtig godt, og giver lys og varme i billedet.
Det kan være en fordel med kameraet på stativ
Det er vanskeligt at styre både kamera og sugerør, så det kan være fordelagtigt at montere kameraet på stativ, så du har en “tredje hånd”.
Når sæbeboblerne er placeret, er det bare at knipse løs.
Krystalliseringen udvikler sig langsomt og giver forskellige mønstre hver gang. Prøv en masse gange og se hvilke mønstre der falder mest i din smag.