Hjem Inspiration Sådan starter du som selvstændig fotograf

Sådan starter du som selvstændig fotograf

0
Bliv selvstændig fotograf

Du har måske længe gået med drømmen om at oprette et CVR og gå selvstændig med dit fotografi. Flere og flere kunder har meldt sig på banen, og du har et håb om, at det kan blive en sund forretning. Her kigger vi lidt på fordelene og ulemperne ved at være selvstændig fotograf, og giver et par bud på, hvordan du fordelagtigt kan kaste dig ud i fotografisk virksomhed.

Før man starter som selvstændig fotograf er der sikkert en masse ting, der taler for og imod. Der er helt sikkert en masse ting, som du er i tvivl om, og kan det nu også løbe rundt?

Det er ikke alle, der opretter et CVR med det udgangspunkt at tjene en årsløn, men blot for at supplere “hobbyen” med et deltidsarbejde, en fast stilling eller SU. Det kan sagtens lade sig gøre, og er generelt en rigtig god idé i forbindelse med at gå selvstændig – for så har du et vist sikkerhedsnet mens drømmen om selvstændighed fortsat kan være usikker.

Hvis du kaster dig ud i det uden anden form for indtægt, skal du være opmærksom på, at det kræver HÅRDT arbejde.

Markedet er svært…

De fleste har i dag råd til et semiprofessionelt fullframe-kamera, og kan tilbyde en relativt god teknisk, kvalitet til sine kunder, og det kan mærkes på markedet. I takt med, at teknologien er blevet mere økonomisk tilgængelig for den enkelte, har utallige fotografer stiftet virksomheden, og udbyder sig som professionelle. Dét skal du være opmærksom på, og det kræver enten en helt unik kvalitet af dit arbejde, eller hårdt arbejde i lang tid at få fodfæste.

Læs eventuelt også 5 metoder til at få nye kunder som fotograf.

Stift din virksomhed mens du er på SU

Hvis du har muligheden for det, kan det være fordelagtigt at stifte din virksomhed mens du er på SU. På den måde vil du altid have en vis indtægt, og dermed et sikkerhedsnet, hvis kunderne udebliver.

Skulle der komme kunder i butikken, er der selvfølgelig risiko for, at du bliver modregnet i din SU. Men det er jo bare fedt.

Det kræver naturligvis en hård arbejdsmoral, da du både skal drive forretning, og lave dine skoleopgaver, men hvis du virkelig brænder for fotografiet, så gør det jo ikke noget, at sidde til langt ud på natten med opgaverne, vel? 😉

Udover sikkerhedsnettet ifbm. din SU, er du også bedre stillet til, at kunne modtage supplerende dagpenge (selvstændig bibeskæftigelse), efter endt uddannelse. Når ikke har levet fuld tid af din forretning, kan du overfor A-kassen argumentere for, at dit CVR-nummer er en bibeskæftigelse, og dermed opnå særlige regler på dagpengeområdet.

Det betyder, at du kan få dagpenge, og blot modregne de timer, du lægger i virksomheden, i din dagpengesats. Det hjælper dig igang efter endt uddannelse, fordi du igen har et sikkerhedsnet.

Har du tiden?

Når du starter som selvstændig fotograf, er det ikke altid kun sjov og ballade. Udover dit fotografi og billedbehandling, følger der en masse administrativt arbejde. Regnskab, markedsføring, planlægning, møder og mange svære beslutninger, som du typisk er ene om. Hvor skal du forsikres? Hvordan skal opgaverne prissættes? Hvilket udstyr skal du investere i? Osv. osv.

Alt i alt kan det betyde, at du ender med nogle rigtig lange arbejdsdage, som ikke kaster løn af sig. Det skal du huske i din prissætning.

Tag dig betalt for dit arbejde

Ja, det giver nok sig selv… Men det der menes, er at du skal tage en ordentlig betaling for det arbejde, du leverer.

Desværre oplever vi, at rigtig mange starter op og tager jobs, som langt fra kan svare sig økonomisk. Det betyder i sidste ende, at der skal lægges ALT for meget arbejde i opgaverne i forhold til lønnen, og at det aldrig bliver en rentabel forretning. Hvis du starter lavt, er det svært at sætte priserne op efterfølgende, og desuden er det umuligt at vende en 1000 kroners kunde til en 20.000 kroners kunde. Vælg dine kunder med omhu, og sorter de kunder fra, som ikke ønsker at give dig den betaling, du gerne vil have. Det er hårdt, men det er nødvendigt, hvis du vil have en god forretning.

Udregn dine udgifter, beslut dig for, hvilken løn du gerne vil have udbetalt, og lav derefter en kalkule på, hvor mange effektive arbejdstimer, du har på en måned. Så kan du udregne den timepris, du skal have hjem på dit arbejde. Den ligger for en gennemsnitlig fotograf typisk omkring 700-1500 kroner. Det lyder måske af meget for lægmand, men som selvstændig har du rigtig mange udgifter.

Dine udgifter eksploderer

En timeløn skal afspejle dine udgifter, og dem er der mange af som selvstændig.

Lad os starte med momsen og SKAT. Når du tjener 100 kroner, ryger de første 20 kroner direkte ud ad lommen til moms. Ud af de resterende 80 kroner, skal du beskattes, og så er der jo ikke synderligt meget tilbage af de 100 kroner.

Dertil har du naturligvis udgifter til dyrt udstyr i form af lamper, kamera, tilbehør, computer og software. Den udgift skal dækkes af din timeløn.

Ligesom eventuel lokaleleje, strøm, markedsføring (som kan være meget bekostelig), forsikringer, bogholderi eller revision, hjemmesider, backupløsninger o.l.

Og hvad mangler vi så?

Ferie… Og pension. Når du ikke længere er ansat, er din pensionsindbetalinger oftest helt ophørt… og feriepenge? Glem det. Dem skal du tjene til dig selv gennem dit firma. Din ferie betaler du selv, og det skal der selvfølgelig være penge tilovers til.

Husk på alle disse udgifter når du starter, og laver tilbud til dine kunder. Og husk så, at du aldrig får vendt en 1000 kroners kunde til en 20.000 kroners kunde.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here