RAW er, i modsætning til f.eks JPEG, en ukomprimeret fil-type som indeholder alle de data, kameraet optager. Det giver en masse fordele, og her giver vi 5 bud på de vigtigste og mest almindelige fordele ved RAW.
Den bedste kvalitet og største opløsning
RAW er som nævnt en ukomprimeret fil, og den indeholder alle informationer kameraet optager. Det giver dig den størst mulige opløsning, og den bedste billede-kvalitet, og de bedste forudsætninger for at efterbehandle billedet.
Nemt at rette hvidbalance
I nyere tid, er det meget almindeligt at skyde med AWB (Auto White Balance). Det vil sige, at man lader kameraet bestemme hvidbalancen, når man fotograferer. Selv om kameraerne efterhånden er ret gode til, at få det rigtigt, sker det alligevel at hvidbalancen er skæv.
Hvis du har skudt et foto med forkert hvid-balance, er det meget nemt at rette op på i RAW filen.
I sin RAW editor (Eventuelt Photoshop (ACR), Lightroom eller Capture One) trækker man bare i en lille slider, indtil der er god balance i farverne. Nemt.
Korrigér din eksponering med op til flere eksponeringstrin
Det sker for os alle, at nogle billeder bliver over eller under-eksponeret. Det er irriterende, hvis billedet ellers var rigtig godt.
Også her udmærker RAW sig. Med et snuptag kan eksponeringen korrigeres med op til flere eksponeringstrin, og dit billede er reddet.
Det kan give en smule støj i billedet, men det er ingenting sammenlignet med korrigering af en jpg-fil.
Hvor meget der kan reddes i RAW filen, afhænger af din kamera-model. Der vil typisk kunne trækkes langt flere detaljer ud af skygger og højlys på de dyre, professionelle kameraer. Men uanset hvad, er der meget at hente i en RAW fil.
Gode muligheder for nem redigering
Har du prøvet at tage et landskabsfoto hvor himlen er helt udbrændt og jorden er mørk og kedelig? Det kan du sætte en stopper for, hvis du skyder RAW.
Værktøjerne i en RAW editor, gør det uhyggeligt nemt, at give ens billeder lidt mere finesse. F.eks kan man med et pensel-strøg, “male” mere eksponering på jorden og dæmpe den i himlen. På den måde kan man opnå HDR-lignende effekter, hvor der er detaljer i både højlys og skygge.
Der er mange flere muligheder – dette er blot for at nævne en enkelt.
Eliminering af støj og forbedret skarphed
I dine RAW filer har du den bedste og mest effektive mulighed for at højne skarpheden på dine billeder. Det samme gælder fjernelse af støj. Hvis dine billeder f.eks lider af ISO støj, kan du mest effektivt fjerne noget af det i RAW filen.
Ulempler ved RAW-filer
Det er ikke nemt at finde reelle ulemper ved at skyde RAW, og i virkeligheden burde man altid gøre det.
Hvis man partout skal sætte en finger på noget, vil det være filstørrelsen, som naturligvis er væsentligt større end en JPG fil. Det kan dog nemt overkommes med ekstra hukommelseskort, som ikke koster alverden i dag – og så har de ofte mange GB plads.
Hvis du ikke allerede skyder RAW, så kom igang. Der er ingen undskyldning!
Har brug for en introduktion til værktøjerne i en RAW-editor, kan du læse artiklen herom. Se gratis RAW editors her.
[…] Læs lidt mere om hvorfor du skal skyde RAW. […]
[…] udgangspunkt understøtter programmet ikke RAW-filer, men det kan ændres ved, at man downloader og installere et […]