Hjem Fotografering “Hvorfor er bryllupsfotografering så dyrt?”

“Hvorfor er bryllupsfotografering så dyrt?”

2
brudebuket

Jeg har skudt mange bryllupper i min tid som bryllupsfotograf, og jeg har sendt endnu flere tilbud af sted på bryllupsfotografering.

Jeg er ikke den dyreste bryllupsfotograf i Danmark, og typisk er der forståelse for prisen. Men af og til møder jeg brudepar, der synes, at vi (bryllupsfotografer, red.) tager os overbetalt, og at prisen er optrækkeri. Det er en skam.

Jeg har fuld forståelse og respekt for, at nogen synes, det er en rigtig stor post i budgettet. For det er det! Det ér mange penge. Men netop bryllupsfotografering er faktisk den type fotografering, hvor min timeløn er lavest. Og sådan tror jeg, at det er for rigtig mange fotografer.

Jeg vil her prøve at beskrive, hvorfor mine priser er, som de er. Måske er det en øjenåbner for nogle, og måske kan det kaste lidt lys over sagen.

bryllupsfotografering af opdækning

Selve bryllupsdagen

Hvis vi tager udgangspunkt i min største pakke (heldagsfotografering), mødes jeg med bruden omkring kl. 11.00, for at tage billeder af hendes forberedelser til dagen.

Her starter en relativt travl dag, der først byder på en reel pause omkring kl. 19.00, når gæsterne er i gang med forretten.

Når brudevalsen er danset (eller omkring 0.15), er dagens arbejde slut, og så er der typisk gået mellem 14-15 timer inkl. transport – kun afbrudt af en enkelt eller ganske få korte pauser.

Portræt af brudepar

Møder og efterbehandling

De fleste tænker måske, at arbejdet stort set er forbi, når bryllupsfotografen tager hjem.

For mit vedkommende er det dog her, de fleste arbejdstimer venter. Der skal sorteres billeder, efterbehandles de ca. 500 bedste billeder og disse gøres klar til levering.

Typisk ligger der minimum 15 timers effektiv efterbehandling i ét heldagsbryllup. Jeg vil gerne aflevere noget, der giver mening, og det tager tid.

Til timerne skal lægges møder, telefonsamtaler og mail-korrespondancer, der også tager tid. Jeg står til rådighed nærmest i døgndrift fra brudeparret har booket mig.

Bruden går ned ad kirkegulvet

SKAT og moms

Hvis alt arbejdet opgøres i timer, går der som hovedregel minimum 35 timer på ét (heldags)bryllup. Min pris på dette er kr. 13.495,- så det efterlader en timepris på cirka kr. 385,-, og så skal der trækkes moms.

Mange private tænker ikke på, at professionelle med egen virksomhed, skal betale moms. I grove træk betyder det, at bryllupsfotografen skal betale 20% af sin “løn” til skattevæsenet, før den almindelige SKAT bliver trukket. Det betyder, at hvis jeg har en timeløn på 385 kroner, så ryger de første 85 kr. direkte til skattevæsenet, og efterlader mig med 300 kroner. Og først nu kommer de faste udgifter, der muliggør at drive en selvstændig forretning samt en effektiv og professionel bryllupsfotografering.

Vielsesringe

Store krav til udstyr ved fotografering i bryllupper

Man kan ikke lige skrue tiden tilbage, og tage et bryllup om, og det sætter store krav til udstyret. Som bryllupsfotograf skal man have to stk. af næsten alt, for tænk nu hvis noget gik i stykker midt i vielsen eller under gommens tale. Det duer ikke…

Derfor bør alle, der arbejder som professionel bryllupsfotograf, have som minimum to kameraer med og masser af ekstra udstyr. Alene kameraerne koster typisk mellem 10.000 og 50.000 kr. stykket, og dertil kommer objektiver, lys og andet udstyr til bryllupper, der også ligger i samme prisleje. Det dyre udstyr er med til at sikre en pålidelig og effektiv udførelse af arbejdet.

Alt det andet  – forsikringer, kurser, transport osv.

Udover de mere indlysende udgifter, som allerede er nævnt, ligger der store udgifter i ting som videreuddannelse/kurser, markedsføring, evt. lokaleleje, forsikringer, transport, elektricitet, software, PC udstyr osv.

Alle disse ting skal jo også finansieres gennem fotografens kunder. Det tror jeg at mange kan glemme i farten, fordi det ikke er så synlige udgifter. Men de er nødvendige for, at man kan levere lækre billeder – og blive ved med at levere smukke billeder.

Toscansk bryllup

Bryllupsfotografer giver afkald på meget socialt

Når man arbejder weekender – sommetider til relativt sent om natten – giver man i sagens natur afkald på mange sociale ting; Sommetider mange uger i træk i brylluppernes højsæson. Jeg har bl.a. måttet melde afbud til en kammerats bryllup, flere fødselsdage, “familiekomsammener” og almindelige sommerlige aktiviteter med min kæreste og små døtre.

Dette ville i almindelige ansættelsesforhold blive kompenseret ved et tillæg på lønsedlen. Det får bryllupsfotografer ikke. 🙂

Men jeg er lige glad (!), for jeg kan godt lide at arbejde som bryllupsfotograf…

Brudepar går i vinrankerne

Jeg elsker bryllupsfotografering!

Når alt dette er sagt, er det vigtigt for mig at understrege, at jeg elsker det jeg laver. Ellers havde jeg ikke valgt at fotografere bryllupper så ofte. Hvis man ikke har hjertet med, bliver det en sur pligt, og så gør man både sig selv og brudeparrene en bjørnetjeneste ved at arbejde som bryllupsfotograf.

Min pointe er såmænd bare, at vores ydelse som udgangspunkt ikke er dyr. Det er måske en stor post i budgettet, men det er der flere årsager til.

Jeg håber at dette har givet lidt indsigt i prissætningen på bryllupsfotografering. Hvis du har spørgsmål til priserne eller til bryllupsfotografering generelt, er du velkommen til at skrive en mail eller kommentar herunder. Så vender jeg gladeligt tilbage.

Artiklen er skrevet af Kasper Lau, der arbejder som bl.a. bryllupsfotograf hos Lau Fotograf.

Se eventuelt også guiden til bryllupsfotografering af Profoto her.

2 KOMMENTARER

 1. Fantastisk god beskrivende artikel der dækker præcis de forhold vi som fotografer arbejder under. Du kommer faktisk “hele vejen rundt” rigtig godt skrevet 👍Det bør publiceres så mange steder som muligt.
  Med venlig hilsen
  JA PHOTO
  Fotograf Jørn Alsted

  • Tak Jørn, jeg er glad for, at du kan se dig enig i mit udsagn.

   Det er mit indtryk, at ikke særlig mange tænker over, præcis hvor meget bryllupsfotografering indebærer 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here