Hjem Begynder Myten om DPI

Myten om DPI

3
DPI til web myte

Vi skal have dræbt en myte, kære medmennesker. Det går simpelthen ikke længere, at vi oplærer nye entusiastiske fotografer og mediefolk med forkerte facts.
Det er både synd for dem, og lidt synd for os andre, der skal råde bod på de “fake news”, der bliver spredt. 

Som aktiv del af det danske foto-community, støder jeg med jævne mellemrum på spørgsmålet, “Hvor mange DPI skal mine billeder være i, hvis de skal bruges til internet?”.

Straks bliver kommentarsporet fyldt med kommentarer om, at billederne skal være i 72 DPI på nettet – for det har de hørt.

Lad mig løfte sløret med det samme, og aflive myten: Det er forkert!

DPI myten er sejlivet og selv ‘de lærde’ har misforstået

Måske er det ikke overraskende, at så mange er af den overbevisning, at 72 DPI er bedst til web, for myten spredes som en steppebrand.

Faktisk står det så slemt til i øjeblikket, at hvis du søger “DPI” på Google, så er sandheden allerede forpurret på side 1. Her har en blogger, der i øvrigt bryster sig af en titel som mediegrafiker, tændt for mytefontænen på sin hjemmeside, der nu lystigt spreder misforståelser til tusindvis af danskere.

Derudover gemmer Photoshops “Save for Web” i 72 DPI. Så er det altså lidt svært, ikke at falde i fælden.

Internettet er komplet ligeglad med DPI

Ja, det giver faktisk slet ikke mening, at snakke om i samme sætning.

For at tage det fra en ende af, så er DPI en fysisk enhed. Altså en enhed, der bruges i den virkelige verden – ikke inde i en computerskærm. DPI er en forkortelse for Dots Per Inch, altså prikker pr. tomme, og betegnelsen bruges om, hvor mange prikker en printer sætter pr. tomme.

Internettet er ligeglad. Her arbejder vi ikke med prikker, men med pixels.

TEST: Kan du se hvilket billede er med 5000 DPI?

Herunder kan du se to eksempler. Det ene eksempel er et billede i 5000 DPI, det andet er 1 DPI. Kan du se hvilket der er 5000 DPI?

Det tænkte jeg nok. Der er nemlig ingen forskel. 🙂 Du er velkommen til at downloade billederne og tjekke efter, hvis du ikke tror mig.

På internettet er vi nemlig kun interesseret i den faktiske opløsning – Altså højde x bredde. Alt andet er lige meget indtil filen skal gennem en printer.

Jeg håber, at denne lille artikel kan være med til at aflive myten om web og DPI.

Når vi snakker print, er det en helt anden sag, og det kan være, at vi vender det i en fremtidig artikel.

3 KOMMENTARER

  1. Det er simpelthen udpræget mangel på dannelse når man rådgiver andre med falsk viden. Det er der mnange der gør med “dpi myten”

    Godt indspark

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here