Lukkertiden er én af tre basale (og vigtige) kamerateknikker, der bruges for at opnå en korrekt belysning af billedet. Sammen med blænden og ISO, lader lukkertiden dig bestemme, hvor meget lys der skal optages på sensoren.

Lukkertiden er grundlæggende set det tidsinterval, hvor sensoren (eller filmen, hvis det er et gammeldags kamera) er eksponeret for lys.

NB: Artiklen er skrevet med udgangspunkt i den “gammeldags”, mekaniske lukker. Det er principielt det samme, der gør sig gældende i elektroniske lukkere (f.eks. i spejlløse kameraer).

Lukkeren fungerer ved at blotte kameraets sensor (eller film) en kort periode, og derefter lukke i igen. I det interval, hvor sensoren er blottet, “optages” det, som kameraet peger på. En lukkertid på 1 sekund vil betyde, at lukkermekanismen er åben i 1 sekund.

Hvis lukkertiden er for lang, vil billedet blive overbelyst pga. for stort lysindtag, og hvis lukkertiden er for kort, vil billedet blive mørkt og undereksponeret for lys. Det kommer vi ind på om lidt.

Se videoen herunder, hvor man ser en ‘lukker’ i slow-motion. Læs mere under videoen.

Lang lukkertid eller kort lukkertid

Lukkertiden er altid angivet i sekunder eller brøkdele af et sekund. Mange moderne kameraer kan klare lukkerhastigheder helt op til 1/8000 sek. Det er tjept, og så bliver der altså ikke lukket meget lys igennem!

Jo længere lukkerhastighed/lukkertid, jo mere lys kommer der ind på sensoren. Det vil sige, hvis belysningen er rigtig kraftig (f.eks i sollys), så skal lukkertiden være kort (måske 1/1000 af et sekund). Ellers vil billedet blive for lyst/overeksponeret.

Hvis belysninger derimod er lav – f.eks inde i stuen om aftenen – så vil lukkeren skulle være åben meget længere for at få samme mængde lys ind (måske 1/20 af et sekund).

Lukkertider må ikke være for lang, hvis du håndholder kameraet.

Lad os f.eks antage at din lukkertid er 1 sekund (Det er ret lang tid). På dette ene sekund, vil enhver lille rystelse på din hånd, blive optaget, og det giver rystede billeder.

Se eksemplet herunder, hvor jeg har fotograferet samme motiv med forskellige lukkerhastigheder.

Eksempel på lukkertid
Eksempel på forskellige lukkertider/hastigheder.

Bemærk hvordan billedet bliver skarpere jo hurtigere min lukkertid er.

På ovenstående billede har jeg opnået en hurtigere lukkertid ved at øge ISO værdien. Du kan læse mere om ISO her.

Tommefingerregel for håndholdt fotografering

Generelt er tommelfingerreglen, at man kan skyde håndholdt med en lukkertid, der svarer til brændvidden på ens objektiv.

F.eks kan du skyde håndholdte billeder med en lukkertid på 1/50 med et 50mm objektiv. Fotograferer du derimod med en brændvidde på 200mm, vil en anslået minimum-lukkertid være 1/200.

Kommer du under den anslåede lukkertid, vil billederne begynde at blive rystede, med mindre du er meget rolig på hænderne.

Tommelfingerreglen er kun gældende ved fotografering uden brug billedstabilisering. Er det billedstabilisering i objektivet og/eller kameraet, vil du selvfølgelig kunne fotografere ved længere lukkertider uden rystelser.

Lukkerhastigheden må ikke være for lang, hvis du ønsker at fastfryse bevægelse.

Ligesom ovenstående, må lukkertiden heller være for lang, hvis du vil fange en bevægelse og fastfryse den.

Hvis du f.eks. fotograferer en bil i bevægelse, vil bilen have flyttet sig ganske meget fra lukkeren åbner til den lukker igen, hvis du bruger en lang lukkertid. En kort lukkertid, vil derimod fastfryse bilen. Se eksemplet herunder.

Lukkehastighed med ting i bevægelse
Her følger jeg bilerne med kameraet imens jeg trykker på udløseren. Det giver sløret baggrund på billede 1 pga. langsom lukker.

Bilerne kører lige stærkt, men på billedet til højre er lukkertiden så hurtig, at bilen ikke når at bevæge sig ret meget før lukker-mekanismen igen lukker i.

Det samme princip gør sig gældende, hvis du f.eks ønsker at fotografere legende børn. Her skal lukkertiden også være ganske høj, for at fastfryse de små spradebassers bevægelser.

Hvordan kompenserer jeg for lavt lys?

Nu hvor det er nærmest umuligt at få skarpe billede med for lang lukkertid, så kan det være svært at få gode, skarpe billeder indendøre i lav belysning.

Her vil man ofte enten gå op i ISO, eller vælge en større blænde.

Disse to emner skriver vi også om her på bloggen, så hvis du ikke allerede har læst dem, så kan du finde artiklerne om ISO her og blænde her.

Lukkertid – ikke lukketid

Her på falderebet, skal vi have korrigeret en generel fejl.
Fejlen er så udbredt, at selv Google foreslår en stavefejl, når man søger.
NB: Fejlen er rettet på Google, siden artiklen blev skrevet 🙂

lukketid-fejl

Da mekanismen i kameraet hedder “en lukker“, er den rette betegnelse ‘lukkertid‘. Altså med r. Det er kun Brugsen der har lukketid. 😉

Så fik vi også dét ud af verden. Hav en fantastisk dag!

2 KOMMENTARER

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here